Απάντηση στις επικρίσεις του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα επιχειρεί να δώσει με άρθρο του στους Financial Times ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Στο άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε λιτότητα για πάντα», ο κ. Μοσκοβισί προειδοποιεί πως δεν πρέπει να υπάρχουν «πολιτικά αδύνατες» απαιτήσεις από την Αθήνα και κατηγορεί «άλλους» ότι ορισμένες φορές προτιμούν το «παιχνίδι επίρριψης ευθυνών ως τρόπο υπεράσπισης των θέσεών τους».

«Σε αυτή την εποχή της πολιτικής της ‘μετα-αλήθειας’ είναι πιο σημαντικό από ποτέ να μην αφήνονται χωρίς απάντηση ορισμένοι ισχυρισμοί», γράφει ο Γάλλος επίτροπος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα «έχει κάνει πρωτοφανείς προσπάθειες επί της δημοσιονομικής πολιτικής», συμπεριλαμβανομένων «σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στη φορολογία ατομικού εισοδήματος και στον ΦΠΑ».

Όπως σημειώνει, για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση δεν μπορεί να υπάρχουν θέσεις που καθορίζονται από δογματισμό ή βραχυπρόθεσμες πολιτικές τακτικές που αψηφούν τον κοινωνικό αντίκτυπο προτεινόμενων μέτρων. «Είναι ζωτικής σημασίας μια συμφωνία επί αξιόπιστων δημοσιονομικών στόχων» για τα έτη μετά από το 2018 «να επέλθει γρήγορα», σημειώνει.

Ο κ. Μοσκοβισί συμπληρώνει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δε θα πρέπει «να υπερεκτιμούν την ικανότητα της Ελλάδας να τους επιτύχει χωρίς να υπονομεύεται η ανάπτυξη». Όπως αναφέρει οι στόχοι αυτοί δεν πρέπει να είναι υπερβολικά υψηλοί για υπερβολικά μεγάλο διάστημα, καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε λιτότητα για πάντα. «Αλλά δε θα πρέπει επίσης ούτε να βασίζονται σε εσκεμμένα απαισιόδοξες προβλέψεις ή να δένονται με απαιτήσεις που είναι πολιτικά αδύνατες, οικονομικά ανεπιθύμητες και κοινωνικά μη αποδεκτές», προσθέτει.

Ο κοινοτικός επίτροπος αναφέρει τέλος ότι δεν πρέπει να παίζονται σκιώδη παιχνίδια με το μέλλον της Ελλάδας. «Οι πολιτικοί ηγέτες της ευρωζώνης και των πιστωτών θεσμών της Ελλάδας πρέπει τώρα να αναλάβουν την πρωτοβουλία. (…) Χρειαζόμαστε όλους τους εταίρους να αναλάβουν την ευθύνη για να επιτύχουμε (τη βιώσιμη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίου και ένα σταθερό μέλλον στην ευρωζώνη) και να σέβονται τις δεσμεύσεις που έχουν γίνει», καταλήγει ο Πιερ Μοσκοβισί.

Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει πως το άρθρο του κ. Μοσκοβισί «αντικατοπτρίζει τον εκνευρισμό της Κομισιόν με αυτό που θεωρεί ως ισχυρογνωμοσύνη του ΔΝΤ που δεν αναγνωρίζει τη βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα», ρισκάροντας όμως την περαιτέρω ανάφλεξη της έντασης με το Ταμείο.

Facebook Comments