Αντιμέτωπη με ένα δεύτερο δημοψήφισμα είναι πιθανό να βρεθεί η Ιταλία έως τον Ιούνιο, προοπτική που η κυβέρνηση της Ρώμης επιθυμεί να αποφύγει, προκηρύσσοντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

«Το κλίμα που επικρατεί είναι να πάμε σε εκλογές σύντομα, πριν να έχουμε δημοψήφισμα για την εργασιακή μεταρρύθμιση», δήλωσε την Τετάρτη ο Ιταλός υπουργός Εργασίας Τζουλιάνο Πολέτι. Η εργασιακή νομοθεσία (Jobs Act), μία από τις κεντρικές μεταρρυθμίσεις που προώθησε ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, απαίτησε τροποποίηση του άρθρου 18 του Συντάγματος.

Στις 11 Ιανουαρίου, το συνταγματικό δικαστήριο της Ιταλίας θα αποφανθεί αν η τροποποίηση αυτή ήταν τόσο ουσιαστική ώστε να επιτάσσει την έγκριση από τον λαό με δημοψήφισμα.

Σε αυτή την περίπτωση, το δημοψήφισμα πρέπει να γίνει το αργότερο τον Ιούνιο, ενώ το πολιτικό κλίμα, με την εκκωφαντική απόρριψη των κυβερνητικών προτάσεων για θεσμικές μεταρρυθμίσεις, στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, δεν αφήνει πολλές αμφιβολίες για το αποτέλεσμα. Για τη διενέργεια δημοψηφίσματος απαιτούνται 500.000 υπογραφές, ενώ τα ιταλικά συνδικάτα έχουν ήδη συγκεντρώσει 3 εκατομμύρια.

Εν τω μεταξύ, «ανύπαρκτη» χαρακτήρισε την Κομισιόν ο πρώην πρόεδρός της, Ρομάνο Πρόντι, σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό San Marino Rtv. «Η Ευρώπη δεν μετράει πια καθόλου» είπε ο Πρόντι, που είναι ένας από τους πατέρες του κοινού νομίσματος. «Η Κομισιόν, που εκπροσωπεί την κοινή πορεία της Ενωμένης Ευρώπης, δεν υπάρχει πια, γιατί οι χώρες πήραν πίσω τις εξουσίες». Παράλληλα, ο Πρόντι εξέφρασε ανησυχίες για την απομόνωση της Ιταλίας. «Η χώρα μας έχει ανάγκη να αποκαταστήσει την ταυτότητά της και τη συνοχή με την Ευρώπη. Στον σημερινό παγκοσμιοποιημένο κόσμο, μια Ιταλία μόνη της θα ήταν τρομακτικό πράγμα».

Παράλληλα, ο Πρόντι εξαπέλυσε δριμεία επίθεση προς τη Γερμανία. «Η Γερμανία, λόγω των πλεονεκτημάτων της, είναι η πιο ισχυρή χώρα της Ευρώπης, αλλά η ηγεσία είναι άλλο πράγμα, είναι αντίληψη των προβλημάτων των άλλων, των συλλογικών προβλημάτων και αυτό οι Γερμανοί δεν ξέρουν να το κάνουν». 

Vivendi και Mediaset

Οι διαμάχες της Ιταλίας με τον ευρωπαϊκό πυρήνα απέκτησαν χθες μία ακόμη διάσταση, με την απόπειρα επιθετικής εξαγοράς του κυρίαρχου ιταλικού ομίλου μέσων ενημέρωσης Mediaset, ιδιοκτησίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, από τον γαλλικό όμιλο Vivendi, ιδιοκτησίας Βενσάν Μπολορέ.

Την Τετάρτη, η Vivendi ανακοίνωσε ότι κατέχει 20% των μετοχών της Mediaset, οδηγώντας τον ιταλικό όμιλο να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατηγορώντας τη Vivendi ότι έριξε τεχνητά την τιμή της μετοχής της Mediaset το καλοκαίρι, αποσυρόμενη από τα σχέδια για αγορά της υπηρεσίας Premium, ώστε να αποκτήσει φθηνότερα μεγάλα πακέτα μετοχών.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα επέκρινε χθες την Vivendi, υποστηρίζοντας ότι «αυτός δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος» ενίσχυσης της παρουσίας της στην Ιταλία.

Έντυπη

Facebook Comments