Ο φόρος του Φαραώ
Χιλιάδες χρόνια πριν, στην Αίγυπτο της εποχής των Φαραώ, ένας μεγαλοπρεπής ναός φτιαγμένος από πέτρα
Χιλιάδες χρόνια πριν, στην Αίγυπτο της εποχής των Φαραώ, ένας μεγαλοπρεπής ναός φτιαγμένος από πέτρα
Χιλιάδες χρόνια πριν, στην Αίγυπτο της εποχής των Φαραώ, ένας μεγαλοπρεπής ναός φτιαγμένος από πέτρα, ορθώνονταν ακόμα πιο πέρα και από τους καταρράκτες της Νουβίας. Ήταν κτισμένος κάπου στο βόρειο κομμάτι της ερήμου του σημερινού Σουδάν και ακριβώς στο σημείο όπου τρεις ποταμοί συναντώνται για να σχηματίσουν από κοινού, τον μεγάλο ποταμό Νείλο.
Όπως ακριβώς και σήμερα, ο μεγάλος ποταμός διατρέχει απόσταση περίπου 1500 χιλιομέτρων κατά μήκος της Αιγύπτου για να πλημμυρίσει κάθε χρόνο την κοιλάδα των εκβολών του στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αυτή η υπερχείλιση του ποταμού από την αρχαιότητα έως σήμερα, παρέχει απλόχερα τη δυνατότητα στους ντόπιους αγρότες να καλλιεργήσουν αποδοτικά, τις φυτείες τους στο θερμό και ξηρό φυσικό περιβάλλον της Αιγύπτου.
Κάθε άνοιξη, οι ιερείς του μεγαλοπρεπούς αυτού ναού, συγκεντρώνονταν στις όχθες του ποταμού, απλώς και μόνο για να ελέγξουν το χρώμα του νερού. Το νερό ήταν κρυστάλλινα διάφανο, όταν τα νερά του Λευκού Νείλου που πηγάζει από τη λίμνη Βικτώρια και διαπερνά τους αχανείς βαλτούς του Σουδάν, κυριαρχούσαν στην ροή του μεγάλου ποταμού. Οι ιερείς γνώριζαν ότι σε αυτή την περίπτωση, η πλημμυρίδα του Νείλου θα ήταν ήπια και αρκετά καθυστερημένη. Κατά συνέπεια η σοδειά των αγροτών θα ήταν η ελάχιστη δυνατή και φυσικά εξίσου εκτός των αναμενόμενων χρονικών ορίων.
Εάν το χρώμα του νερού ήταν σκουρόχρωμο μπλε, τότε τα νερά του Γαλάζιου Νείλου που συναντούσε τον Λευκό Νείλο στην περιοχή του Χαρτούμ, θα ήταν αυτά που κυριαρχούσαν στην ροή του μεγάλου ποταμού και οι ιερείς γνώριζαν ότι η ετήσια πλημμυρίδα θα βούλιαζε χιλιάδες στρεμμάτων καλλιέργειας με αποτέλεσμα οι σοδειές να ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές, τόσο σε ποσότητα όσο και ποιότητα.
Τέλος, εάν το χρώμα του νερού ήταν πράσινο- καφέ, τότε την κυριαρχία στα νερά του μεγάλου ποταμού θα είχε ο ποταμός Ατμπάρα, που πήγαζε από τα βουνά της Αιθιοπίας και οι ιερείς γνώριζαν ότι η πλημμυρίδα θα ερχόταν πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, θα ήταν πολύ ισχυρή με αποτέλεσμα να πνίξει τα σπαρτά και έτσι να αφήσει την Αίγυπτο χωρίς τα βασικά είδη διατροφής.
Έχοντας ελέγξει το χρώμα των νερών, οι ιερείς έστελναν αγγελιοφόρους στον Μεγάλο Βασιλιά, παρέχοντας του τη δυνατότητα να προβλέψει την οικονομική κατάσταση του βασιλείου και των υπηκόων του . Όταν τα νέα ήταν καλά και με τους καλλιεργητές να ευημερούν, ο Φαραώ και οι σύμβουλοι του αποφάσιζαν να αυξήσουν τους φόρους για χρηματοδοτήσουν παλαιά χρέη, έργα υποδομής, ταφικά μνημεία, ακόμα και επεκτατικούς πολέμους. Στην περίπτωση που τα νέα ήταν άσχημα και με τους καλλιεργητές να πασχίζουν για την διατροφή τους, ο Φαραώ αποφάσιζε την μείωση των φόρων αλλά και την χρήση των αποθεμάτων του βασιλείου σε σιτηρά, με σκοπό τη διατήρηση της ενότητας του βασιλείου αλλά και την αποφυγή εντάσεων και εσωτερικών συγκρούσεων.
Με το πέρασμα των χρόνων, η Αίγυπτος εγκαθίδρυσε έναν μεγαλόπρεπη πολιτισμό, τα έργα και οι ημέρες του οποίου θα παραμείνουν ανυπέρβλητα στα βάθη των αιώνων.
Αρκετές χιλιάδες χρόνια μετά, στην Ελλάδα του σήμερα, οι κυβερνώντες φαίνεται να αδυνατούν να αντιληφθούν βασικές έννοιες της οικονομίας όπως το έλλειμμα, το χρέος, η ανάπτυξη, το πλεόνασμα και τα αποθεματικά, αφήνοντας έτσι το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού λαού στην τύχη του.
Η συνεχής και υπέρμετρη φορολόγηση ιδιωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων δεν οδηγεί πουθενά αλλού εκτός της ύφεσης και της ανέχειας.
Facebook Comments