Για μόλις δεύτερη φορά από το 2008, η Fed προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα. Αυτό ήταν αναμενόμενο από το καλοκαίρι κιόλας, αλλά αυτό που προκάλεσε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ότι πλέον αναμένονται τρις αυξήσεις επιτοκίων για το 2017 αντί για δυο.

Η απόδοση του αμερικανικού 2ετούς ομολόγου, ανέβηκε στο 1,27% όταν για το προηγούμενο διάστημα του 2016 κινούνταν στο 0,80%. Σε πραγματικούς ή προσαρμοσμένους στον πληθωρισμό όρους, η απόδοση είναι αρνητική, αλλά η ανοδική δυναμική είναι ξεκάθαρη. Τα επιτόκια των 30ετών στεγαστικών δανείων, βρέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυο ετών.

Ο χρυσός, βρέθηκε σε χαμηλά 10 μηνών και γενικά δείχνει να έχει χάσει τη δυναμική των προηγούμενων μηνών. Ιστορικά, ο χρυσός αποδίδει καλύτερα όταν τα επιτόκια κινούνται πτωτικά και όχι ανοδικά.

Ωστόσο, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε αν μπορεί να υπάρξει μια επανάληψη της περσινής ιστορίας όταν και η πρώτη αύξηση από τη Fed οδήγησε σε ένα ράλι της τάξης του 26% για το πολύτιμο μέταλλο.

20 12 16 gold

Ωστόσο, αν τα μακροοικονομικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία διατηρηθούν θετικά και οι αποδόσεις των ομολόγων παράλληλα με το δολάριο, συνεχίσουν να ενισχύονται, ο χρυσός θα δει και νέες πιέσεις προς χαμηλότερα επίπεδα.

Facebook Comments