“Κόβεται” το επίδομα τέκνων για πολίτες της ΕΕ;
Ο υπουργός Οικονομίας Ζ. Γκάμπριελ επανέφερε στο προσκήνιο ένα παλιό αίτημα για υπό όρους περικοπή του επιδόματος τέκνων για ευρωπαίους πολίτες
Ο υπουργός Οικονομίας Ζ. Γκάμπριελ επανέφερε στο προσκήνιο ένα παλιό αίτημα για υπό όρους περικοπή του επιδόματος τέκνων για ευρωπαίους πολίτες
Ο υπουργός Οικονομίας Ζ. Γκάμπριελ επανέφερε στο προσκήνιο ένα παλιό αίτημα για υπό όρους περικοπή του επιδόματος τέκνων για ευρωπαίους πολίτες στη Γερμανία. Επικριτές κάνουν λόγο για προεκλογική τακτική.
«Όταν ένα παιδί δεν μένει εδώ αλλά στην πατρίδα του, τότε θα πρέπει το επίδομα τέκνων να προσαρμόζεται στο επίπεδο της πατρίδας του παιδιού», δήλωσε προ ημερών ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Η ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων στην ΕΕ δεν επιτρέπεται να γίνεται αντικείμενο κατάχρησης με στόχο την πρόσβαση στα συστήματα κοινωνικών παροχών, εξήγησε ο αντικαγκελάριος και πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών.
Βάσει ευρωπαϊκού κανονισμού, κάθε αλλοδαπός με καταγωγή από κράτος της ΕΕ δικαιούται επιδόματος τέκνων στη Γερμανία εφόσον εργάζεται και καταβάλλει κανονικά φόρους στη χώρα. Αυτό ισχύει ακόμη και στην περίπτωση που τα παιδιά δεν διαμένουν στη Γερμανία αλλά στην πατρίδα τους. Το μόνο που μπορεί να αφαιρεθεί από πλευράς γερμανικού κράτους είναι το ποσό του επιδόματος τέκνων που ενδεχομένως λαμβάνουν οι δικαιούχοι από τη χώρα καταγωγής τους.
Διαφωνία από πλευράς Κομισιόν
Ως εκ τούτου, για να αλλάξει ο σχετικός κανονισμός πρέπει να συνδράμει η ΕΕ. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες απέρριψαν ήδη την επίμαχη πρόταση, με την Κομισιόν να επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι πρέπει να καταβάλλονται τα ποσά της χώρας στην οποία φορολογούνται οι γονείς των παιδιών που λαμβάνουν το επίδομα. Το επίπεδο των επιδομάτων τέκνων εμφανίζει σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Την ώρα που στη Γερμανία οι γονείς δικαιούνται 190 ευρώ μηνιαίως για το κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά τους, στην Πολωνία λαμβάνουν 114 ευρώ από το δεύτερο παιδί –μόνο οικογένειες με χαμηλό εισόδημα δικαιούνται επιδόματος τέκνων από το πρώτο κιόλας παιδί. Στη Ρουμανία μάλιστα το επίδομα δεν φτάνει καν τα 20 ευρώ τον μήνα.
Τον Νοέμβριο που πέρασε το γερμανικό κράτος κατέβαλε επίδομα τέκνων για 188.000 παιδιά που ζουν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας που επικαλείται η εφημερίδα Bild, σημειώθηκε αύξηση 54% σε διάστημα έντεκα μηνών. Συχνότεροι αλλοδαποί λήπτες του επιδόματος τέκνων στη Γερμανία είναι Πολωνοί, Ρουμάνοι, Κροάτες και Τσέχοι πολίτες.
Η πρόταση του Ζίγκμαερ Γκάμπριελ για «ψαλίδισμα» του επιδόματος θα μείωνε αισθητά την επιβάρυνση για το γερμανικό δημόσιο. Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας δεν είναι πάντως ο πρώτος πολιτικός που ζητά κάτι τέτοιο. «Το θέμα είναι ήδη αρκετά παλιό», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στην DW, προσθέτοντας ότι το ζήτημα είναι πώς η προταθείσα αλλαγή μπορεί να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αντέκρουσε πάντως τους προβληματισμούς του υπουργείου Οικονομικών με ένα μείγμα χαλαρότητας και σαρκασμού, καλώντας τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δρομολογήσει το μέτρο ώστε να φανεί τελικά αν μπορεί η ΕΕ να βάλει βέτο.
Λαϊκιστική ρητορική;
«Ο Γκάμπριελ προσπαθεί να καλλιεργήσει θετικό κλίμα για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD)», εκτιμά ο Κάρστεν Κοσμίντερ από το Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών Otto-Suhr. Όπως επισημαίνει, οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού είναι μια απόπειρα να δείξει σε εν δυνάμει ψηφοφόρους του SPD ότι το κόμμα του αναλαμβάνει δράση. Ο γερμανός πολιτικός επιστήμονας προειδοποιεί πάντως ότι «αυτό έχει ως συνέπεια την ενίσχυση του (σ.σ. ξενοφοβικού) AfD».
Κριτική στο πρόσωπο του Γκάμπριελ ασκήθηκε όμως και από τα κόμματα των Πρασίνων και της Αριστεράς. Μέχρι και η νεολαία του SPD επέκρινε τον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών, χαρακτηρίζονται λαϊκιστικό το να γίνεται λόγος για «μετανάστευση εντός του συστήματος κοινωνικών παροχών».
Αντιθέτως, ασμένως υποδέχθηκε την πρόταση του γερμανού αντικαγκελαρίου μεγάλη μερίδα βουλευτών τόσο των Χριστιανοδημοκρατών όσο και των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας.
Facebook Comments