Η Wall Street κατάφερε να διασπάσει ανοδικά μια πλάγια τάση η οποία διατηρήθηκε για πάνω από 2 χρόνια και αυτό συνέβη σχεδόν αποκλειστικά λόγω της εκλογής του Donald Trump και των υποσχέσεων που ο ίδιος έχει δώσει για την πολιτική που θα ακολουθήσει.

Οι υποσχέσεις του Trump εμπεριέχονται στο ρητό “Make America Great Again” και περιλαμβάνουν μειώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων, κίνητρα επαναπατρισμού των κεφαλαίων, κίνητρα επαναπατρισμού της παραγωγής για αύξηση της απασχόλησης, επαναδιαπραγμάτεση εμπορικών συμφωνιών και ένα τεράστιο πακέτο Δημοσίων Επενδύσεων. Όλα αυτά, αυξάνουν τις εκτιμήσεις για την εταιρική κερδοφορία αλλά και για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

Ωστόσο, κάποιες από τις εξξαγελίες του Trump είναι πιθανό να μη μπορέσουν να υλοποιηθούν ποτέ, καθώς η δυναμική της αμερικανικής οικονομίας είναι περιορισμένη. Παρακάτω, υπάρχουν μερικά χρήσιμα γραφήματα, τα οποία θα παρακολουθούμε κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Trump. Οποιαδήποτε αποτυχία του Trump να βγει έξω από τα καθορισμένα όρια της αμερικανικής οικονομίας, συνιστά αποτυχία, αναδίπλωση των εκτιμήσεων και κραχ στις αγορές.

Το ΑΕΠ είναι ο απλούστερος και πλέον αποτελεσματικός τρόπος να μετρήσουμε την υγεία της αμερικανικής οικονομίας. Bush και Obama, ανέλαβαν την Προεδρία σε περιόδους ύφεσης και σε αυτά τα 16 χρόνια κατάφεραν να αυξήσουν το αμερικανικό ΑΕΠ κατά μέσο όρο 1,8% το χρόνο. Ο Trump αναλαμβάνει την αμερικανική οικονομία σε μια φάση ανάπτυξης και ευημερίας, αλλά ο στόχος για αύξηση του ΑΕΠ κατά 4% δείχνει να είναι ανέφικτος καθώς από το 2000 και μετά ελάχιστες φορές το κατάφερε η αμερικανική οικονομία και σε δυο από αυτές οδηγηθήκαμε σε κραχ.

21 12 16 realgroeth

Ο Obama κατάφερε να μειώσει την ανεργία από τα επίπεδα του 10% το 2009 στο 4,6% στο τέλος της θητείας του. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό στατιστικό, το οποίο ιστορικά μας δείχνει ότι κάθε φορά που η ανεργία βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα, η αμερικανική οικονομία βρίσκεται ή πλησιάζει σε επίπεδα πλήρους απασχόλησης. Μια ανοδική φάση της ανεργίας από τα επίπεδα αυτά και τότε θα είναι προάγγελος νέας ύφεσης. Άρα, στόχος του Trump δεν είναι να μειώσει την ανεργία, αλλά να την κρατήσει μακροπρόθεσμα κάτω από το 5,0%.

21 12 16 unempl

Αν η πολιτική του για επιστροφή της παραγωγής και το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πετύχουν, ο στόχος για διατήρηση της ανεργίας κάτω από το 5,0% μπορεί να γίνει εφικτός.

Ο Obama ανέλαβε σχεδόν στο “απόλυτο πυθμένα”. Έκτοτε ο S&P 500 βρέθηκε πάνω από 200% υψηλότερα διατηρώντας και ένα από τα μεγαλύτερα ράλι της ιστορίας του, ενώ στο διάστημα αυτό υπήρξε μόνο μια πτώση που έφτασε στο 20%. Μπορούν οι υποσχέσεις του Trump να δώσουν παράταση σε αυτό το ράλι;

21 12 16 spx

 

Facebook Comments