Στα πρόθυρα του να διασώσει την ιστορική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena είναι η κυβέρνηση της Ιταλίας, υπό τη σκιά του διαφαινόμενου ναυαγίου στην προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησής της με 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτικά κεφάλαια.

Η Ρώμη έχει αποφασίσει να αντλήσει 20 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές προκειμένου να υποστηρίξει τις προβληματικές τράπεζές της, οι οποίες βαρύνονται με 360 δισεκ. ευρώ σε προβληματικά δάνεια.

Η ανακεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ιταλία, ουσιαστικά ναυάγησε το βράδυ της Τετάρτης, όταν απέτυχε η προσπάθεια προσέλκυσης του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Κατάρ στο εγχείρημα.

Αν και η στρατηγική της Ρώμης δεν είναι γνωστή, η εξυγίανση της Monte dei Paschi και άλλων ιταλικών τραπεζών ενδέχεται να γίνει με τους νέους κανόνες της ευρωζώνης, που προβλέπουν κούρεμα ορισμένων ομολογιούχων και μετόχων.

Το θέμα είναι πολιτικά τοξικό για τη νέα κυβέρνηση Τζεντιλόνι, η οποία δεν έχει συμπληρώσει ένα μήνα ζωής, καθώς πολλά ιταλικά νοικοκυριά έχουν επενδύσει αποταμιεύσεις σε τραπεζικούς τίτλους.

Η Ρώμη πάντως φέρεται να σχεδιάζει προστασίες για μικροομολογιούχους.
 

Facebook Comments