Η ανακάλυψη της μηχανής εσωτερικής καύσης ήταν μια πραγματικά συγκλονιστική ανακάλυψη καθώς άλλαξε την ανθρωπότητα σε πολλούς τομείς. Βέβαια, το πετρέλαιο και η χρήση του προϋπήρχαν και είχαν ακόμα μεγαλύτερη σπουδαιότητα στην αλλαγή της καθημερινότητας δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Η ενέργεια, είναι ίσως το σημαντικότερο εμπόρευμα που υπάρχει στον πλανήτη και που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητά μας αλλά και στην οικονομική πρόοδο των οικονομιών ανά τον πλανήτη. Εκτός από αυτό όμως, το πετρέλαιο είναι καθοριστικής σημασίας και στις γεωπολιτικές σχέσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο “έχων” πετρέλαιο είναι ευτυχισμένος. Γιατί υπάρχουν χώρες που είναι “καταραμένες” επειδή έχουν πετρέλαιο αλλά όχι ισχυρή οικονομική και στρατιωτική ισχύ ή ισχυρούς συμμάχους.

Σαουδική Αραβία και Ρωσία, έχουν αυξημένη γεωπολιτική ισχύ λόγω του πετρελαίου αλλά και της στρατιωτικής ισχύος και των συμμαχιών, ενώ από την άλλη, Λιβύη, Συρία, Ιράκ, Βενεζουέλα, Νιγηρία, δεν ανήκουν στις ευνοημένες χώρες, καθώς οι ισχυροί του πλανήτη επιθυμούν την “κατοχή” των κοιτασμάτων τους.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά πετρελαίου είναι η σημαντικότερη όχι μόνο για τη συνεισφορά της στην ανθρωπότητα και την καθημερινότητα, αλλά και από οικονομικής απόψεως. Με βάση την αποτίμηση, η αγορά πετρελαίου είναι η μεγαλύτερη ενεργειακή αγορά παγκοσμίως.

Παρακάτω είναι η αποτίμηση βασικών ενεργειακών αγορών, με την αξία τους να είναι σε ετήσια βάση.

Πετρέλαιο: $1,4 τρισ.
Χρυσός: $170 δισ.
Σίδηρος: $115 δισ. 
Χαλκός: $91 δισ.
Αλουμίνιο: $90 δισ. 
Ασήμι: $20 δισ. 
Πλατίνα, Παλλάδιο, Τιτάνιο, Ουράνιο και άλλα: $67 δισ.

Facebook Comments