Η κίνηση του ανθρώπου είναι μία έμφυτη ικανότητα από την στιγμή της σύλληψής μας. Τους πρώτους μήνες ζωής του ανθρώπου είναι ακούσια και καθώς αναπτύσσεται μετατρέπεται σε εκούσια, αποκτά δηλαδή συνείδηση και έλεγχο.

Η άσκηση επομένως του ανθρωπίνου σώματος είναι επιτακτική ανάγκη, το σώμα αποκτά καλύτερο έλεγχο, συντονισμό, κιναίσθηση και λειτουργία. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης της κίνησης του σώματος, ανάλογα με την ηλικία, τον χαρακτήρα και τις ίδιες της ικανότητες και αδυναμίες του κάθε ενός. Παρακάτω θα αναλύσουμε ποιά άσκηση είναι κατάλληλη για το κάθε στάδιο εξέλιξης ενός βρέφους μέχρι να φτάσει την παιδική ηλικία.

  • Βρεφική ηλικία (0-12 μηνών)

Το βρέφος σε αυτό το διάστημα αναπτύσσει τις αισθήσεις του και αρχίζει να εξερευνά το περιβάλλον του. Στα μέσα αυτής της περιόδου αρχίζουν οι ακούσιες κινήσεις να μετατρέπονται σε εκούσιες μέσα από τον οπτικοκινητικό συντονισμό και τον έλεγχο. Αρχίζει να καλλιεργείται η εμπιστοσύνη προς αυτούς που το φροντίζουν, επομένως σημαντική είναι η δραστηριότητα του παιδιού με τους γονείς. Τέτοιες δραστηριότητες είναι το βρεφικό μασάζ, το postnatal yoga (μεταγεννητική yoga μαμας-βρέφους), pilates για μαμαδες με τα μωράκια τους, μουσική αγωγή και βρεφική κολύμβηση.

Ιδανικό για όλες αυτές τις δραστηριότητες είναι το Aquabirth Pregnacy and Family Fitness Place στον Χολαργό Αττικής, ένας υπέροχος χώρος που απευθύνεται στο στάδιο της εγκυμοσύνης αλλά και μετά από αυτή. Η ιδιοκτήτρια Βαπορίδη Ιωάννα, καθώς είναι και η ίδια μητέρα, με την αγάπη και το πάθος για την δουλειά της είναι δίπλα σε κάθε μέλλουσα και νέα μαμά. (http://www.aquabirth.gr)

 

  • Μεταβρεφική ηλικία (12 μηνών – 3 ετών)

Σε αυτό το στάδιο αναπτύσσεται η κινητική αυτονομία, η μίμηση καθώς και οι πειραματισμοί. Είναι σημαντικό η δραστηριότητα του παιδιού να προάγει την συνεργασία, κοινωνικοποίηση, να περιλαμβάνει παιχνίδια μιμητικά, κινητικά, να βελτιώνουν τον συντονισμό και την εικόνα του σώματος. Υπάρχουν πολλοί χώροι που προσεγγίζουν την άσκηση με ψυχοκινητικό και μουσικοκινητικό παιχνίδι. Θα πρέπει να προσέξετε να είναι ο χώρος ασφαλής καθώς και να υπάρχει ποικιλία ασκήσεων και δραστηριοτήτων μέσα στο μάθημα, άλλα και από μάθημα σε μάθημα, ώστε να κρατάει τα παιδιά σε εγρήγορση και ενδιαφέρον. Εξακολουθεί να είναι ο γονέας παρόν και να συμμετέχει κατά την διάρκεια του μαθήματος.

Στα Ωδεία Φίλλιπος Νάκας θα βρείτε βρεφονηπιακά μουσικά προγράμματα σε έναν υπέροχο χώρο για εσάς και το παιδί σας. Η μουσική λειτουργεί σαν μια καινούρια γλώσσα για τα παιδιά, αλλά και σαν ένας νέος τρόπος επικοινωνίας στη σχέση γονέα – παιδιού. (http://www.nakas.edu.gr)

 

  • Προσχολική ηλικία (3 ετών – 5 ετών)

Από τα 3 έτη και πάνω, οι χώροι δέχονται τα παιδιά μόνα τους, χωρίς την συνοδεία του γονέα στην διάρκεια του μαθήματος. Τώρα το παιδί έχει αποκτήσει πλήρη αυτονομία και ανεξαρτησία. Εδώ προάγεται η συνεργασία, ομαδικότητα και κοινωνικοποίηση. Από πλευράς κίνησης αναπτύσσεται ο χρόνος, ο χώρος (τοποθέτηση του παιδιού μέσα σε αυτόν ή ενός αντικειμένου σε σχέση με το παιδί), αντίληψη, ισορροπία, προσανατολισμός, ασκήσεις νευρομυικής συναρμογής, είδη μετακίνησης (βάδισμα, τρέξιμο) θέσπιση στόχων, εκμάθηση mini αθλημάτων μέσα από παιχνίδι, δημιουργικός χορός και μουσικοκινητική αγωγή.

Οι επιλογές άσκησης εδώ είναι περισσότερες. Κολύμβηση, mini sports, σχολές μπαλέτου και ρυθμικής, σύλλογοι και γυμναστήρια που περιλαμβάνουν προγράμματα για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Ένας τέτοιος χώρος είναι το GymnasticsPlus training with personality στα Μελίσσια όπου δέχεται παιδιά προσχολικής ηλικίας για να μυηθούν στην γυμναστική, την ενόργανη και το δημιουργικό παιχνίδι. Διαθέτει και προγράμματα ρυθμικής και ενόργανης για μεγαλύτερα παιδιά. Οι ιδρυτές Κουρσιούνη Μαρία και Νταλαμπίρας Δημήτρης με πολυετή εμπειρία και αγάπη για το αντικείμενο στοχεύουν στο σώμα, το πνεύμα, το μυαλό και το συναίσθημα γιατί αντιμετωπίζουν τον άνθρωπο ως σύνολο. (http://www.gymnasticsplus.gr)

 

  • Σχολική παιδική ηλικία (6 ετών-12 ετών)

Από την σχολική ηλικία και μετά το παιδί μπορεί να συμμετάσχει σε όποιο άθλημα θέλει και του ταιριάζει. Σημαντική βέβαια είναι η κολύμβηση για προστατευτικούς λόγους, όλα τα ομαδικά αθλήματα που προάγουν την ομαδικότητα και την συνεργασία, ο στίβος, τα διάφορα αθλήματα πάλης η ενόργανη γυμναστική (η βάση όλων των αθλημάτων και της καθημερινής ζωής, μαθαίνει το παιδί να ελέγχει πλήρως το σώμα του και να το προστατεύει).

Υπάρχουν αθλήματα καλλιτεχνικά, δυναμικά, με μπάλα ή χωρίς, με όργανα ή χωρίς, ικανά να βρεθεί τουλάχιστον ένα που να ταιριάζει στο κάθε παιδί. Παιδί ντροπαλό ή υπερβολικά ηγετικό, παιδί με αυξημένες δεξιότητες ή με μειωμένες, παιδί της κίνησης ή του “καναπέ”, παιδί της πόλης ή της επαρχίας, παιδί με οικονομική άνεση ή χωρίς.

Όλα παιδιά είναι που έχουν την ανάγκη της δραστηριότητας, της κίνησης και του παιχνιδιού και δεν πρέπει να το στερούμε σε κανένα. Θα βρεθεί μία δραστηριότητα που να ταιριάζει στο παιδί μας και να το κάνει χαρούμενο.

 

Ευχαριστούμε πολύ την Σαρρή Μαρία

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής – ειδίκευση γυμναστική προσχολικής ηλικίας / Pilates instructor

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Aquabirth / Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6987586485

Ωδείο Φίλιππος Νάκας / Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2103634000

GymnasticsPlus / Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6937356636 και 6942843442

Facebook Comments