Πρώτα σου βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι λέει ο θυμόσοφος λαός. Αφού ταλαιπώρησε φορολογουμένους και επιχειρήσεις ήδη από τον Δεκέμβριο του 2014 – όταν και τότε αποτελούσε προεκλογική της εξαγγελία – με απανωτές παλινωδίες, εξαγγελίες επί εξαγγελιών και «σκληρή» διαπραγμάτευση με την τρόικα, η ελληνική κυβέρνηση κατόρθωσε, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να ψηφίσει την γενίκευση της χρήσης του πλαστικού χρήματος μόλις πριν από λίγες ημέρες.

Παρ’ όλα αυτά πιστό στην αγαπημένη του συνήθεια το Ελληνικό Δημόσιο, συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους φορολογούμενους. 3 μόλις ημερολογιακές ημέρες πριν τεθεί σε ισχύ η υποχρέωση του χτίσιμου του αφορολόγητου με τη χρήση του πλαστικού χρήματος και επικρατεί απόλυτη άγνοια σχετικά με βασικές πτυχές του μέτρου.

Πρώτα και κύρια κανείς δεν έχει μπει στον κόπο να ενημερώσει ποιες ακριβώς δαπάνες με πλαστικό χρήμα θα αναγνωρίζονται για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου. Εξυπακούεται ότι αν προσμετρώνται και οι δαπάνες για το ενοίκιο ή την πληρωμή των λογαριασμών κοινής ωφέλειας, η συγκέντρωση του απαιτούμενου ύψους δαπανών γίνεται πιο εύκολη. Αν όχι, υπάρχει ζήτημα με δεδομένο ότι το πέναλτι για όποιον δεν τα καταφέρει είναι 22% επί της διαφοράς ανάμεσα στα όσα έπρεπε να δαπανήσει και σε όσα τελικά δαπάνησε. Αλλά η σχετική υπουργική απόφαση ακόμη δεν έχει εκδοθεί.

Με βάση τις διατάξεις που ψηφίστηκαν ξέρουμε πλέον ότι αναγνωρίζονται οι δαπάνες με χρεωστικές ή πιστωικές κάρτες αλλά και τα λεγόμενα ηλεκτρονικά πορτοφόλια. Πρέπει όμως το Υπουργείο Οικονομικών να ξεκαθαρίσει αν θα αναγνωρίζονται και οι πληρωμές με μεταφορές ποσών σε λογαριασμούς τρίτων ή ακόμη και τα εμβάσματα.

Κομβικό για τον οικογενειακό προϋπολογισμό είναι τι γίνεται στις περιπτώσεις των ζευγαριών μισθωτών ή συνταξιούχων. Ο υπολογισμός γίνεται ατομικά για τον καθένα ή αθροιστικά. Εξυπακούεται ότι στη δεύτερη περίπτωση δυσκολεύει η προσπάθεια των φορολογουμένων να πιάσουν το απαραίτητο ύψος δαπανών.

Κι ενώ από την όλη διαδικασία έχουν εξαιρεθεί οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών και τα άτομα με αναπηρία άνω του 80%. Κανείς δεν ξέρει όμως ποιο καθεστώς θα ισχύσει για τους αγρότες οι οποίοι πλέον φορολογούνται όπως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Τελευταίο αλλά όχι έσχατο, θα πρέπει να καθορισθούν και τα έπαθλα που θα δίνει το ΥΠΟΙΚ κάθε μήνα ως ένα ακόμη κίνητρο για την χρήση του πλαστικού χρήματος.

Με την ευχή το πνεύμα των Χριστουγέννων να κάνει το….θαύμα του και να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι…

Facebook Comments