Με τη βοήθεια των στοιχείων της FactSet για τις θέσεις των θεσμικών και συγκρίνοντας αυτές με το βάρος της κάθε μετοχής στους αντίστοιχους χρηματιστηριακούς δείκτες για τον υπολογισμό του “καθαρού” βάρους των επενδυτών, η UBS εντοπίζει τις μετοχές που είναι πιθανό να αποτελέσουν φούσκες (είτε έχουν σύσταση overweight είτε underweight), εν μέσω της bull market στην Wall Street αλλά και στις αγορές διεθνώς, παρά την αβεβαιότητα που περιβάλλει την προεδρία Trump, και τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί το επόμενο έτος σε ολόκληρη την Ευρώπη.

“Μόλις αυτά τα trades αγγίξουν την κρίσιμη αξία τους, ή συμβεί κάποιο εξωγενές σοκ, αναμένουμε μια απότομη αντιστροφή των τιμών, καθώς οι επενδυτές θα μειώσουν σημαντικά και μαζικά την έκθεσή τους”, όπως προειδοποιεί η UBS σε note προς τους πελάτες της για τους κινδύνους των υπερβολικών θέσεων σε κάποιες μετοχές.

ub

Όπως σημειώνει η UBS, η μεγαλύτερη σε αξία εταιρεία στον κόσμο, αποδεικνύεται ότι είναι ουραγός φέτος. Η Apple είναι η μετοχή στην οποία οι διαχειριστές κεφαλαίων παγκοσμίως είναι τώρα πιο έντονα undeweight, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της UBS. Η διαπίστωση αυτή υποστηρίζεται από στοιχεία της χρηματιστηριακής εταιρεία TD Ameritrade, η οποία δείχνει ότι έως τις 15 Δεκεμβρίου, ο τεχνολογικός γίγαντας ήταν ένα από τα κορυφαία πέντε sell του 2016.

Αξίζει να σημειώσουμε πως οι Leon Cooperman, George Soros, Jim Chanos και David Einhorn είναι μεταξύ των “μεγάλων” fund managers που τα τελευταία τρίμηνα έχουν ξεφορτωθεί μετοχές της Apple.

Την Apple ακολουθεί η Exxon Mobil ως η δεύτερη μετοχή με τις μεγαλύτερες underweight θέσεις από του fund managers διεθνώς, και τρίτη είναι η AT & T Inc.

Από την άλλη πλευρά, η Amazon.com, η UnitedHealth Group και η Microsoft Corporation αποτελούν τις τρεις μετοχές με τις περισσότερες overweight θέσεις.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments