Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο κλαμπ Ρέινα, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στην Κωνσταντινούπολη.

«Σε συνέχεια των ευλογημένων επιχειρήσεων που το Ισλαμικό Κράτος διενεργεί ενάντια στην Τουρκία, ένας ήρωας στρατιώτης του χαλιφάτου χτύπησε ένα από τα πιο διάσημα κλαμπ, όπου οι Χριστιανοι γιόρταζαν την “αργία της αποστασίας” τους», αναφερει σε ανακοίνωσή του. 

Νωρίτερα:

Συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό των τουρκικών Αρχών για τον εντοπισμό του δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης στο νυχτερινό κέντρο Reina της Κωνσταντινούπολη, το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 39 άτομα.

Η ταυτότητα και τα κίνητρα του δράστη – που πιστεύεται ότι έδρασε μόνος του – παραμένουν άγνωστα. Οι έρευνες εστιάζουν ωστόσο στο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο έχει αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις σε «μαλακούς» στόχους στο παρελθόν.

Ομοίως με τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, το Νοέμβριο του 2015, στόχος ήταν κέντρο διασκέδασης που έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες της πιο συντηρητικής πτέρυγας του ισλάμ. Το Reina είναι ένα από τα ακριβότερα κλαμπ στην Πόλη, στέκι πλουσίων, ξένων και καλλιτεχνών. Περίπου 600 θαμώνες βρίσκονταν στο κέντρο την ώρα της επίθεσης. Πολλά από τα θύματα ήταν ξένοι.

Έως τώρα καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το μακελειό, αν και το ISIS σπανίως αναλαμβάνει επίσημα την ευθύνη για χτυπήματα στην Τουρκία.

Από την πλευρά του, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) έχει λάβει σαφείς αποστάσεις από την επίθεση, ξεκαθαρίζοντας πως «ποτέ δεν στοχεύει αθώους πολίτες».

Οι Αρχές έχουν επιβάλει απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών σχετικά με την επίθεση, με εξαίρεση τις επίσημες ανακοινώσεις ή δηλώσεις.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Κυριακή ότι στόχος της επίθεσης ήταν να προκληθεί χάος και να αποσταθεροποιηθεί χώρα μέσω της διχόνοιας. Κάλεσε για εθνική ενότητα ώστε να αντιμετωπιστούν «τέτοια βρώμικα παιχνίδια».

Εν τω μεταξύ, τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν χθες πως δεν απεικονίζει τελικά τον δράστη του μακελειού η φωτογραφία που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, μετά την δημοσιοποίηση της από τις Αρχές.

Αρχικά τα τουρκικά δίκτυα υποστήριζαν ότι η φωτογραφία είχε ληφθεί κατά τον έλεγχο διαβατηρίου του δράστη στο αεροδρόμιο Ατατούρκ. Ανέφεραν ακόμη ότι είναι μέλος του αυτοαποκαλουμενου Ισλαμικού Κράτους από το Τουρκεστάν.

Ο απεικονιζόμενος στη φωτογραφία, πήγε στην Ασφάλεια και δήλωσε ότι δεν έχει καμιά σχέση με την τρομοκρατία. Μετά από έρευνα διαπιστώθηκε ότι είναι πολίτης του Καζακστάν και βρίσκεται στην Τουρκία για επαγγελματικούς λόγους.

Facebook Comments