Οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τη Ρωσία, το 2017, καθώς εκτιμώ ότι θα είναι μια από τις αναδυόμενες αγορές που θα εκπλήξουν θετικά. Η Ρωσία έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ, τόσο χρηματιστηριακά όσο και οικονομικά, στα τελευταία έξι χρόνια. Όμως, όπως όλα δείχνουν, τα “πέτρινα” χρόνια είναι έτοιμα να αποτελέσουν παρελθόν.

Η Ρωσία, κατάφερε να ανταπεξέλθει στην ισχυρή και παρατεταμένη πτώση των τιμών του πετρελαίου αλλά και στις κυρώσεις που οι δυτικές χώρες επέβαλλαν σε αυτή, ως αντίποινα για την εισβολή στην Κριμαία. Επιπλέον, η Ρωσία κατάφερε να ενισχυθεί γεωπολιτικά σε όλο αυτό το διάστημα των έξι ετών και πλέον αποτελεί σημαντικό “παίκτη” στις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, την Τουρκία, τα Εμιράτα, τη Συρία και αλλού.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, ακόμα και αν δεν προσεγγίσει την περιοχή των $80 θα είναι πολύ ευεργετική για την ρωσική οικονομία, καθώς τα αυξημένα έσοδα θα διαχυθούν και στους κλάδους που δε σχετίζονται με την ενέργεια, βοηθώντας στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου και η σταθεροποίηση του RUB, θα αντιστρέψουν τη ροή των κεφαλαίων και θα μειώσουν σημαντικά τις κεφαλαιακές εκροές από τη Ρωσία. Επίσης, η Ρωσία, έχει συνάψει μια σειρά διμερών συμφωνιών με την Κίνα και άλλες χώρες που της επιτρέπουν να έχει εξασφαλισμένες εισροές κεφαλαίων αλλά και σταθερή χρηματοδότηση.

Όπως αναφέρει και η Fitch: “Η Ρωσία έχει λάβει σημαντικές αποφάσεις που την έχουν ισχυροποιήσει παρά την πτώση των τιμών του πετρελαίου και σταδιακά θα υπάρξει επαναφορά της επενδυτικής εμπιστοσύνης”. Όπως φαίνεται, οι δηλώσεις αυτές αποτελούν πράγγελο αναβάθμισης στους επόμενους μήνες.

Από την άλλη, κατά την άποψή μου, η Δύση, δεν θα ανανεώσει τις κυρώσεις της προς τη Ρωσία και μετά από τον Ιούνιο του 2017, γεγονός που θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερο θετικό σοκ προς τους επενδυτές.

Σε πολιτικό επίπεδο, οι σχέσεις Ρωσίας-Αμερικής, αναμένεται να σημειώσουν σημαντική βελτίωση στην περίοδο της Προεδρίας του Trump και δεν αποκλείουμε εκπλήξεις είτε λεκτικές είτε πραγματικές στις πρώτες ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του Trump. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι Ρωσία και Αμερική έχουν κοινά πετρελαϊκά projects αξίας τουλάχιστον $500 δισ.

Στο παρακάτω γράφημα, η γενικότερη εικόνα, είναι περισσότερο θετική από κάθε άλλη φορά τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.

02 01 16 rsx

 

Facebook Comments