«Προσέξτε φέτος γιατί υπάρχει ορατός ο κίνδυνος αναπάντεχων οικονομικών απωλειών» προειδοποιούν οι Κινέζοι αστρολόγοι όσους έχουν γεννηθεί τη χρονιά του Τίγρη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Και έχουν πετύχει διάνα καθώς από την πρωτοχρονιά έχει αρχίσει για όλους ανεξαιρέτως η οικονομική… αιμορραγία εξαιτίας του κύματος μαζικής αύξησης των έμμεσων φόρων που έχει έρθεί να προστεθεί στα κύματα της τελευταίας επταετίας. 

Στην προκειμένη περίπτωση η… φορολογική εξόντωση πιστοποιείται και με την… βούλα των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.

Τον Νοέμβριο του 2016 με βάση τα τελευταία στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου οι εισπράξεις από φορολογικά έσοδα ήταν 527εκ€ περισσότερες από τον στόχο που είχε τεθεί. Τον ίδιο μήνα και σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, οι Έλληνες φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 851εκατ€. Το ελληνικό Δημόσιο φορολογεί δηλαδή τόσο πολύ ώστε να πιάνει με άνεση τους στόχους παρότι εκατοντάδες εκατομμύρια δεν πληρώνονται!!!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους δυο  φορολογουμένους έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία, ένας στους τρεις απειλείται από τον πέλεκυ της κατάσχεσης και ένας στους έξι την έχει ήδη υποστεί.

Πώς αλλιώς όταν μόνο μέσα σε 11 μήνες το 2016 γεννήθηκαν 12,6δισ€ καινούριων ληξιπρόθεσμων οφειλών ενώ συνολικά ξεπερνούν τα 94δισ€, ήτοι το 53% του ΑΕΠ.

Φυσικά δεν υπάρχει καμιά αντίδραση από το κατά τ’ άλλα λαλίστατο Υπουργείο Οικονομικό αλλά και γενικά στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να ιδρώνει κανενός το αυτί. Κάποιοι μάλιστα – και με την ασφάλεια που προσφέρει η επίτευξη των στόχων για το 2016 καταφεύγουν και στον κυνισμό. Όπως ο Θόδωρος Παρασκευόπουλος-, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και είς εκ των υπερασπιστών της περίφημης πρότασης Βαρουφάκη για τις νοικοκυρές- μυστικούς φοροελεγκτές, ο οποίος μιλώντας στον Flash 9,84 έκανε λόγο για δικαίωμα των πολιτών να μην πληρώνουν τους φόρους τους.

Μάλιστα για να πιάσει τους στόχους του 2017 η κυβέρνηση βάζει κι άλλους φόρους ύψους 2,4δις€. 1,3δις€ προέρχονται από τους έμμεσους φόρους.

Μεταξύ άλλων 422εκ€ από τις αυξήσεις στα καύσιμα, 170εκ€ από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, 142εκ€ από τα τσιγάρα, 62εκ€ από τον καφέ, 54εκ€ από τη σταθερή τηλεφωνία και 15εκ€ από τη συνδρομητική τηλεόραση και 26 από την μπύρα.

Κίνηση πάντως που τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη αδυνατούν να υπερασπιστούν. Για αναδιανομή βαρών μέσω των έμμεσων φόρων έκανε λόγο ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, είμαστε τουλάχιστον δίκαιοι στους άμεσους φόρος ψέλλισε ο υφυπουργός νησιωτικής πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.

Το χειρότερο είναι ότι για τους Τίγρεις τα άστρα μιλούν για κακή υγεία, λίγη τύχη και ακόμη λιγότερη αγάπη…

Facebook Comments