Η Bank of America Merril Lynch σε νέο report της εκτιμά ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει μια ταχεία άνοδος στις μετοχές αλλά και στα εμπορεύματα. Ωστόσο προειδοποιεί ότι αργότερα μέσα στο έτος, θα σημειωθεί ισχυρή διόρθωση.

Όπως επισημαίνει, σύμφωνα με το σενάριό της, μετά από μια ταλάντευση τον Ιανουάριο / Φεβρουάριο, οι μετοχές και τα εμπορεύματα θα έχουν ένα τελευταίο ανοδικό ξέσπασμα της τάξης του 10% στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Η BofA το ονομάζει trade του Ίκαρου. “Η σημερινή bull market, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2016 θα ακολουθηθεί από μια κατάρρευση αργότερα το 2017”, όπως επισημαίνει. Όπως προειδοποιεί η BofA, προσπαθώντας να κυνηγήσουν το τρέχον ράλι, οι επενδυτές θα πρέπει να προσέξουν να μην… πετάξουν πολύ κοντά στον ήλιο.

Σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα, οι δείκτες οι οποίοι ήταν “σήμα κατατεθέν” του πρόσφατου χρηματιστηριακού ράλι – όπως η bearish ψυχολογία των επενδυτών, η bearish κερδοφορία, και η αδύναμη πολιτική – έχουν αρχίσει να ξεθωριάζουν,  ενώ προβλέπει ότι η κορυφή της αγοράς θα σημειωθεί όταν υπάρξουν οι τρεις εξής προϋποθέσεις:

– Όταν σημειωθεί έντονη ευφορία των επενδυτών, όπως μετράται από τις bullish τοποθετήσεις
– Όταν και οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την κερδοφορία γίνουν υπερβολικά bullish , και
– Όταν η Fed αρχίζει να αυξάνει κι άλλο τα επιτόκια

Όπως τονίζει η BofA, καμία από τις τρεις αυτές προϋποθέσεις δεν έχει επιτευχθεί ακόμη, καθώς οι προσδοκίες τα κέρδη παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, παρά τη βελτίωση των υποκείμενων τάσεων, τα επίπεδα μετρητών είναι ακόμη στο 4,8%, και οι χρηματοοικονομικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι απίστευτα χαλαρές, ακόμη και μετά την πιο πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων της Fed.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν κάποια προβλήματα στην πορεία. Μέχρι στιγμής, το ράλι των μετοχών έχει οδηγηθεί από την προσδοκία των πιθανών αλλαγών στην πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ υπό τον Donald Trump. Για να διατηρηθεί η τάση, ο Trump πρέπει να υλοποιήσει αυτές τις υποσχέσεις.

Η αμερικάνικη τράπεζα, με αυτά τα δεδομένα, συστήνει τα εξής contrarian trades: long θέσεις στα small-caps διεθνώς τα οποία χουν υποαποδόσει σε σχέση με τα αμερικάνικα small caps από την ημέρα της εκλογής Trump, long θέσεις στις ευρωπαϊκές και τις ιαπωνικές τράπεζες οι οποίες είναι σημαντικά υποτιμημένες, long θέσεις στα βρετανικά assets τα οποία είναι “το αγαπημένο underweight του κόσμου” καθώς και bullish θέσεις στις αναδυόμενες αγορές οι οποίες έχουν χτυπηθεί από την υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments