Το 2016 ολοκληρώθηκε με τα αμερικανικά macro να σημειώνουν σημαντική βελτίωση σε όλους τους τομείς, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε και από τα μέλη της FOMC, τα οποία αύξησαν τα επιτόκια καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη προς την αμερικανική οικονομία αυξάνεται.

Τα πρώτα μακροοικονομικά στοιχεία για το 2017, έδειξαν ότι η οικονομία συνεχίζει να κινείται σε θετικό έδαφος με την επιχειρηματική εμπιστοσύνη να παραμένει σε ιδιαίτερα θετικά επίπεδα.

Ο δείκτης μεταποίησης ISM, αυξήθηκε στις 54,7 μονάδες από τις 53,2 μονάδες ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις και κινούμενος σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Η άνοδος ήταν η τέταρτη συνεχόμενη και πλέον ο δείκτης βρίσκεται σε υψηλό δυο ετών, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της αμερικανικής οικονομίας.

Ο δείκτης υπηρεσιών ISM, ανακοινώθηκε επίσης καλύτερος των εκτιμήσεων στις 57,2 μονάδες κόντρα στις εκτιμήσεις για μια πτώση στις 56,5 μονάδες. Αυτό ήταν το τρίτο τρίμηνο οικονομικής επέκτασης που δείχνει μια ισχυρή οικονομική δυναμική. Και οι δυο αυτές ανακοινώσεις, δείχνουν ότι θα πρέπει να αναμένουμε και νέα άνοδο του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της Fed τα οποία δημοσιεύτηκαν, παρακάτω είναι οι σημαντικότερες ειδήσεις.

  • Τα μέλη της Fed φοβούνται για την πιθανή αβεβαιότητα της νέας κυβέρνησης.

  • Η Fed υιοθέτησε μια επιθετικά hawkish στάση, εξαιτίας της ανθεκτικότητας των macro.

Την περασμένη Παρασκευή είχαμε και την πρώτη ανακοίνωση των NFPs για το 2017. Οι νέες θέσεις εργασίας ήταν 156.000 χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 175.000 αλλά υπήρξε ανοδική αναθεώρηση του προηγούμενου μήνα, κατά 19.000. Η ανεργία αν και σημείωσε μικρή άνοδο, επιβεβαίωσε ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε επίπεδο πλήρους απασχόλησης, ενώ σημαντική αύξηση υπήρξε και στη μηνιαία μισθοδοσία (+0,4%).

Facebook Comments