Συναντήσεις με Σαπέν και Μοσκοβισί θα έχει ο Τσακαλώτος
Συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, θα έχει σήμερα Τετάρτη στο Παρίσι, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος
Συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, θα έχει σήμερα Τετάρτη στο Παρίσι, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος
Συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, θα έχει σήμερα Τετάρτη στο Παρίσι, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στις 17.00 (τοπική ώρα), εντάσσεται σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο των επαφών για τις διαπραγματεύσεις για τη β αξιολόγηση.
Την Πέμπτη αναμένεται να συναντηθεί ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Ερωτηθείς για την ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε πως δεν υπάρχουν νεότερα, σημειώνοντας ωστόσο πως ο Έλληνας υπουργός θα επισκεφτεί τις Βρυξέλλες την Πέμπτη και θα συναντηθεί με τον επίτροπο Μοσκοβισί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών θα «δώσει» την παράταση του «κόφτη» για τη διετία 2019-2020 και την μείωση του αφορολόγητου (για την ίδια περίοδο), επιδιώκοντας να «πάρει» μία δέσμευση από το Eurogroup που θα αφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Η εν λόγω δέσμευση έχει εξαιρετική σημασία για την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση, όπως φάνηκε από την (εν μέσω εορτών) σχετική δήλωση του υψηλόβαθμου στελέχους της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανάλογες συζητήσεις έχουν γίνει ήδη (ανεπισήμως) με τον επικεφαλής της Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και με την Κομισιόν.
Η μείωση του αφορολόγητου, πάντως, συνιστά «πολύ επώδυνο» συμβιβασμό και ήδη η δυσφορία στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος είναι διάχυτη.
Δύσκολη θεωρείται η θέση του κ. Τσακαλώτου, ο οποίος την άνοιξη, όταν ετέθη το θέμα από το ΔΝΤ για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, είχε δώσει την περίφημη απάντηση «βρείτε άλλον υπουργό να το κάνει, εγώ δεν δέχομαι».
Σε εκείνη τη φάση κατάφερε να μη θιγεί το αφορολόγητο (σ.σ. μειώθηκε κατά 400-500 ευρώ) ωστόσο το ΔΝΤ επανήλθε εμμένοντας στην μείωσή του στα 5.000 ευρώ.
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι η ελληνική πλευρά, δια του κ. Τσακαλώτου, θα δεχτεί «μία μικρή μείωση» και σε καμία περίπτωση το κατώφλι των 5.000 ευρώ, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο.
Οσο για την παράταση του «κόφτη», οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά θα αποδεχθεί προσδιορισμό των μέτρων που θα περιλαμβάνει, αλλά όχι νομοθέτησή τους στην παρούσα φάση.
Facebook Comments