Πυρετώδεις πολιτικές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για την εκλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωβουλής από την ολομέλεια του σώματος την προσεχή βδομάδα στο Στρασβούργο, ενώ αυτή τη στιγμή όλα είναι πιθανά σε σχέση με τους υποψήφιους, αφού κανένα πρόσωπο δεν εμφανίζεται αδιαφιλονίκητο φαβορί.

Η εκλογή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν τα τελευταία 10 χρόνια μια τυπική διαδικασία, αφού οι δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλιστές είχαν συμφωνήσει μεταξύ τους να εναλλάσσονται στην προεδρία ανά 2,5 χρόνια.

H συμφωνία αυτή έπαψε πλέον να ισχύει με πρωτοβουλία των Σοσιαλιστών, οι οποίοι μετά την λήξη της θητείας του σοσιαλιστή απερχόμενου προέδρου Μάρτιν Σουλτς, αρνούνται να στηρίξουν τον υποψήφιο των Xριστιανοδημοκρατών, τον Ιταλό ευρωβουλευτή και πρώην επίτροπο της Κομισιόν, Αντόνιο Ταγιάνι. Μάλιστα ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας -επίσης Ιταλός ευρωβουλευτής- Τζιάνι Πιτέλα δηλώνει υποψήφιος.

Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά

Το επιχείρημα των Σοσιαλιστών να μην στηρίξουν αυτή τη φορά την υποψηφιότητα Χριστιανοδημοκράτη υποψηφίου έχει να κάνει με τις πολιτικές ισορροπίες στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Υποστηρίζουν ότι με την αποχώρηση του Μάρτιν Σουλτς, αν εκλεγεί ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών, τότε στις κορυφαίες θέσεις των τριών θεσμικών οργάνων, δηλαδή στην Κομισιόν, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στην Ευρωβουλή δεν θα υπάρχει Σοσιαλιστής.

Ενόψει της ολομέλειας της επόμενης βδομάδας όλα τα ενδεχόμενα πλέον είναι ανοικτά, ακόμη και η εκλογή προέδρου προερχόμενου από μικρότερη πολιτική ομάδα, κάτι που μέχρι σήμερα δεν θεωρούνταν πιθανό λόγω της συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων ομάδων.

Η κόντρα μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλιστών, εάν συνεχιστεί πάντως, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της Ευρωβουλής, αφού οι δύο αυτές φιλοευρωπαϊκές ομάδες με την ενιαία στάση τους σε πολλά πολιτικά ζητήματα κατάφερναν να απωθούν θέσεις κατά της Ευρώπης, προερχόμενες από ιδεολογικά ακραίους, αλλά και λαϊκιστές ευρωβουλευτές.

Facebook Comments