Ολοένα και πιο σκεπτικοί εμφανίζονται οι επενδυτές αναφορικά με τα σχέδια του Trump για την εφαρμογή πολιτικών που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και για το αν τελικά θα τηρήσει όλα αυτά που είχε υποσχεθεί, όπως σημειώνει η Citigroup σε νέο της report.

Όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα, ο δείκτης NISI (News Implied Sentiment Indicator) ο οποίος αποτυπώνει την ψυχολογία των επενδυτών, έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους που είχε κερδίσει μετά τις εκλογές και που οδήγησε σε δυναμικό ράλι την Wall Street.

Όπως εξηγεί η Citi, ο συγκεκριμένος δείκτης μετρά την επενδυτική ψυχολογία μετρώντας τον αριθμό ειδήσεων που περιέχουν τις λέξεις bullish και bearish. Ο δείκτης αφορά την πορεία των risk assets αλλά και τα μακροοικονομικά στοιχεία, όπως αποτυπώνονται στον δείκτη Global Risk Aversion Macro Index.

Η προσδοκία ότι ο Trump θα τηρήσει τις υποσχέσεις του και θα προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα σημαντικών δαπανών υποδομής, στην μείωση της εταιρικής φορολογίας και σε χαλάρωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, βοήθησε στην εκτόξευση των αμερικάνικων μετοχών, όπως σημειώνει η Citi.

Ωστόσο, αυτές τις πρώτες εβδομάδες του 2017 ο δείκτης της επενδυτικής ψυχολογίας έχει μειωθεί και έχει “γυρίσει” από bullish σε neutral έδαφος. Αυτό υποδηλώνει ότι ο δείκτης S&P 500 είναι πιθανό να υποχωρήσει στις 2.200 μονάδες σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, από τις 2.266 μονάδες σήμερα.

“Το πιθανότερο είναι πως μεγάλο μέρος της αισιοδοξίας λόγω Trump έχει ξεθωριάσει”, όπως επισημαίνει η Citi. “Πάντως, οι αγορές σήμερα δίνουν 50% πιθανότητα ότι δε θα ολοκληρώσει τη θητεία του στον Λευκό Οίκο”, καταλήγει.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments