Συμβιβαστική πρόταση με σκοπό το κλείσιμο της αξιολόγησης
Λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος ετοιμάζεται να αποστείλει στους θεσμούς συμβιβαστική πρόταση
Λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος ετοιμάζεται να αποστείλει στους θεσμούς συμβιβαστική πρόταση
Λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος ετοιμάζεται να αποστείλει στους θεσμούς συμβιβαστική πρόταση με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να φανούν οι «καλές προθέσεις της ελληνικής πλευράς για την τήρηση των συμφωνηθέντων», θα γίνει προσπάθεια να κλείσουν ακόμη περισσότερα προαπαιτούμενα μέσα στις λίγες ημέρες που μας χωρίζουν μέχρι το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας. Μεταξύ αυτών των προαπαιτούμενων αναμένεται να είναι και η επιλογή των μελών του διοικητικού συμβουλίου του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.
Κλιμακώνοντας τις πιέσεις προς την ελληνική πλευρά, προκειμένου αυτή να υποκύψει στα αιτήματα του ΔΝΤ -δηλαδή την άμεση νομοθέτηση μέτρων πολλών δισ. ευρώ που θα υιοθετηθούν μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου για να διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018-, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ουσιαστικά απείλησε χθες με «κενό χρηματοδότησης» σε περίπτωση που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, με συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, τόνισε ότι το γερμανικό κοινοβούλιο πολύ δύσκολα θα εγκρίνει ένα καινούργιο πρόγραμμα για την Ελλάδα σε περίπτωση που ακυρωθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα λόγω μη συμμετοχής του ΔΝΤ.
«Το ελληνικό πρόγραμμα βασίζεται από τις αρχές του 2010 στη συμμετοχή του ΔΝΤ» είπε και πρόσθεσε πως αν το ΔΝΤ αρνηθεί να συμμετέχει, αυτό θα αποτελεί ένα σήμα, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της και «το πρόγραμμα θα τερματιστεί γιατί οι προϋποθέσεις ύπαρξης του προγράμματος, η βάση του, θα έχει καταστραφεί». «Δεν θα συμβούλευα να προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε τη συγκατάθεση του γερμανικού κοινοβουλίου» είπε. Οι βουλευτές θα πουν ότι αν οι ελληνικές αρχές «δεν μπορούν με όλη την ευελιξία που προσφέρουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να τηρήσουν αυτό στο οποίο έχουν δεσμευτεί, οι προϋποθέσεις για πρόγραμμα δεν υπάρχουν».
Ώρες μετά την αυστηρή προειδοποίηση Σόιμπλε, πηγές της Ευρωζώνης απηύθυναν αντίστοιχες προειδοποιήσεις: «Η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα προϋποθέτει ένα νέο πρόγραμμα, κάτι το οποίο είναι δύσκολο και θα πάρει χρόνο, διότι απαιτείται η επικύρωσή του από εθνικά κοινοβούλια» υποστήριζαν πηγές της Ευρωζώνης, χαρακτηρίζοντας τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα εκ των ων ουκ άνευ.
Είναι πλέον προφανές ότι μέρα με τη μέρα οι πιέσεις θα γίνονται εντονότερες, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι θεσμοί κινούνται στην κατεύθυνση αποστολής «τελεσιγράφου» προς την Ελλάδα μέχρι το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Έτσι, αναμένεται ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνει προσπάθεια «σύγκλισης» των θέσεων των ευρωπαϊκών θεσμών με αυτές του ΔΝΤ ώστε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ να βρεθεί αντιμέτωπος με μια ενιαία στάση. Γνωρίζοντας ότι οι πιθανότητες να υλοποιηθεί αυτό το σενάριο είναι αυξημένες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να παρουσιάσει στους θεσμούς την ελληνική συμβιβαστική πρόταση η οποία πρέπει να ικανοποιήσει όλες τις πλευρές.
Και την ελληνική, που δεν θέλει να νομοθετήσει μέτρα για το 2019 και τη γερμανική, η οποία απαιτεί υψηλά πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% για μετά το 2018 και το ΔΝΤ, που θέλει περισσότερες εγγυήσεις για την επίτευξη των πρωτογενών αποτελεσμάτων και γι αυτό ζητεί ακόμη περισσότερα μέτρα για μετά το 2018.
Κορμός της ελληνικής πρότασης θα είναι ο «εξειδικευμένος» δημοσιονομικός κόφτης, ο οποίος θα περιλαμβάνει ρητές αναφορές στη μείωση του αφορολόγητου αλλά και της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις σε περίπτωση που παρατηρηθούν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους. Σε αντάλλαγμα της αποδοχής των αυξημένων πλεονασμάτων για μετά το 2018, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει περαιτέρω εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Εν τω μεταξύ, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους βρίσκονται στην «ατζέντα» της προσεχούς συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Το διοικητικό συμβούλιο του Μηχανισμού θα συγκληθεί μέσω τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου και επί τάπητος θα τεθούν οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος, καθώς και το κόστος τους. Στόχος αποτελεί η εξέταση των κανόνων για τα συγκεκριμένα μέτρα, η απομόνωση του κόστους και η μη ανάληψη επιπλέον κόστους από τις χώρες-μέλη του ESM.
Ειδικότερα, η συνεδρίαση του δ.σ. του ESM θα αφορά τις επιπτώσεις μέτρων που θα μειώσουν το επιτοκιακό ρίσκο για την Ελλάδα:
– Έκδοση νέων ομολόγων, σταθερού επιτοκίου.
– Παρέμβαση στις συμφωνίες ανταλλαγής επιτοκίου.
– Χρηματοδότηση μελλοντικών εκταμιεύσεων, μέσω μακροπρόθεσμων ομολόγων.
– Ασκήσεις ισορροπίας σε αναζήτηση ενιαίας στάσης
Καθοριστική για την τύχη της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θεωρείται η προσεχής εβδομάδα, με αποκορύφωμα τη συνεδρίαση του Εurogroup στις 26 Ιανουαρίου, δεδομένου ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους, οπότε θα φανεί αν υπάρχουν ή όχι προοπτικές συμφωνίας εντός του Φεβρουαρίου που είναι και το ζητούμενο. Όπως ανέφερε χθες κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια της προσεχούς εβδομάδας και μέχρι τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι δανειστές θα πρέπει να καταλήξουν σε μια ενιαία στάση, που σήμερα δεν υπάρχει, ώστε στη συνέχεια να θέσουν τις απαιτήσεις τους στην ελληνική κυβέρνηση.
Παράγοντες του Μαξίμου εκτιμούν ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να κλείσει στις 20 Φεβρουαρίου, οπότε και είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών να επιστρέψουν στο Χίλτον στο τέλος της επόμενης εβδομάδας για διαβουλεύσεις.
Εάν πράγματι η δεύτερη αξιολόγηση κλείσει στις 20 Φεβρουαρίου -κάτι που προϋποθέτει και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα-, τότε το Μαξίμου πιστεύει ότι μπορεί στις 9 Μαρτίου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ να συμπεριλάβει στις αποφάσεις του την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Facebook Comments