Καθώς ο Donald Trump ετοιμάζεται να μετακομίσει από τον Trump Tower στο Λευκό Οίκο ως 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, οι επενδυτές είναι επίσης αβέβαιοι (και νευρικοί) σχετικά με το πώς οι πολιτικές της νέας κυβέρνησης μπορεί να επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές, αυτό επισημαίνει σε νέο της report η UBS.

Με αφορμή την ορκωμοσία Trump, η UBS επιχειρεί να εξετάσει τις επενδυτικές συνέπειες των πιθανών πολιτικών της κυβέρνησής του. Κοιτάζοντας τέσσερις ευρείς τομείς πολιτικής (φορολογική μεταρρύθμιση, ρυθμιστικές ελαφρύνσεις, ενίσχυση δαπανών, και εξωτερική πολιτική), η UBS καταλήγει στο συμπέρασμα η χαλάρωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος και η αναδιαμόρφωση των διεθνών σχέσεων με στόχο το… “America First”, μπορεί να είναι τα πιο άμεσα θέματα της ατζέντας του νέου προέδρου, των οποίων η εφαρμογή θα μπορούσε να συμβεί πιο γρήγορα.

Ο περιορισμός ή η τροποποίηση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος μπορεί να δώσει ώθηση σε συγκεκριμένους χρηματιστηριακούς κλάδους αρχικά (όπως η ενέργεια, η υγειονομική περίθαλψη, και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες), αλλά η UBS αναμένει ότι ο συνολικός αντίκτυπος στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα είναι μέτριος το επόμενο διάστημα. Η οικονομική δραστηριότητα των ΗΠΑ είναι ήδη υγιής, με μια σφιχτή αγορά εργασίας και σταθερή αύξηση της κατανάλωσης. Αν η διοίκηση Trump βάλει φραγμούς στο εμπόριο ως μέρος της πολιτικής του “America First”, αυτό μπορεί να χτυπήσει την ανάπτυξη και να προσθέσει στις ήδη υπάρχουσες πληθωριστικές πιέσεις.

Σε επίπεδο χαρτοφυλακίου, η UBS τηρεί στάση overweight στις αμερικανικές μετοχές έναντι των ομολόγων καθώς η αύξηση των εταιρικών κερδών αναμένεται να επιταχυνθεί προς το 11% αυτό το έτος, χάρη όχι μόνο στις πιθανές πολιτικές Trump, αλλά και στις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και τις λιγότερες αντιξοότητες από το δολάριο. Η άνοδος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ δεν έχει ακόμη πλήρως αποτιμηθεί πλήρως από την αγορά, σύμφωνα με την UBS,  και δικαιολογεί μία οverweight στάση στα ομόλογα που προστατεύονται από τον αμερικάνικο πληθωρισμό (US Treasury Inflation Protected Securities) σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα.

Χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστεί κανείς πλήρως σε ένα νέο “σπίτι” και να το κάνει δικό του. Έτσι, ο Donald Trump και οι πολιτικές της κυβέρνησής του θα εφαρμοστούν σε διάφορα  χρονοδιαγράμματα και θα χρειαστεί χρόνος για τις αγορές να τις… χωνέψουν. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, η UBS θεωρεί πως οι οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ και οι προοπτικές της εταιρικής κερδοφορίας θα είναι αρκετά ισχυρές ώστε να αντιμετωπίσουν την μετακόμιση από τον Πύργο στον Λευκό Οίκο.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments