Τη νέα δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ που δείχνει 14% προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζει η Citigroup σε νέο της report και όπως επισημαίνει παρά την χαμηλή αξιοπιστία των ελληνικών πολιτικών δημοσκοπήσεων, όλες τους δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πίσω από την Ν.Δ, κατά περίπου 15%.

Όπως επισημαίνει, η πρόθεση ψήφου για το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στο 16,5%, έναντι 30,5% για τη Νέα Δημοκρατία. Το χάσμα μειώθηκε κατά 2% από τη δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου με τη ΝΔ να χάνει 1,5%, και ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει 0,5%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής (7,5%), ακολουθούμενο από το Κομμουνιστικό Κόμμα (6,5%) και το ΠΑΣΟΚ (6,5%). Όλα τα άλλα κόμματα δεν φθάνουν το όριο του 3% για να μπουν στη Βουλή, συμπεριλαμβανομένου και των Ανεξάρτητων Ελλήνων (2,0%).  Επίσης, καταλληλότερος για πρωθυπουργός σύμφωνα με το 33,5% είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενω ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 20%.

 

Αυτό, κατά την άποψή της αμερικάνικης τράπεζας, αποτελεί ένα ισχυρό αντικίνητρο για τον Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για το τρέχον πρόγραμμα “παγώσουν” πλήρως.

Όπως επισημαίνει ωστόσο, οι πρόωρες εκλογές μπορεί να μην αποτελούν πλέον αρνητική είδηση για την Ελλάδα, καθώς το φιλοευρωπαϊκό και υπέρ των προγραμμάτων διάσωσης κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, μπορεί να κερδίσει την εξουσία.

Όμως, όπως προειδοποιεί, αυτό θα συνεπαγόταν με περαιτέρω καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης και την επιστροφή της  Ελλάδας στις αγορές.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments