«Η Ελλάδα κερδίζει» επιγράφεται σύντομο ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung, που σημειώνει ότι «μετά την αντιπαράθεση για το δώρο Χριστουγέννων προς τους συνταξιούχους η Αθήνα παίρνει τελικά τις διευκολύνσεις για το χρέος. Τη Δευτέρα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε σχετικά μέτρα. Έτσι, εκλείπει πλέον ένα σημείο τριβής ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Πέμπτη.

Εξακολουθεί ωστόσο να παραμένει αναπάντητο το ερώτημα, αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρόκειται να συμμετάσχει στην τρέχουσα δανειακή σύμβαση (για την Ελλάδα). Για το ζήτημα αυτό η εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει ότι «συνομίλησαν ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ στο Νταβός. Ο Σόιμπλε δήλωσε σχετικά στο Bloomberg: ʻαν τροποποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, θα πρέπει να διαπραγματευθούμε άλλο. Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα συμβούλευα να ζητήσουμε την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίουʼ».

«Διευκολύνσεις για την Ελλάδα» είναι ο τίτλος στο σχετικό ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine. Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι «το Γιούρογκρουπ είχε αποφασίσει ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου τα μέτρα. Τα οποία όμως στη συνέχεια ʻπάγωσανʼ, καθώς η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε εφάπαξ πληρωμές για άπορους συνταξιούχους, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους πιστωτές. Στο μεταξύ, η σχετική αντιπαράθεση έχει διευθετηθεί, μετά τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις συντάξεων, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για φέτος».

«Ευελιξία» απέναντι στη Γαλλία

Περιθώρια ευελιξίας στη δημοσιονομική πολιτική ήθελε να διερευνήσει και ο υποψήφιος της γαλλικής Κεντροδεξιάς για την προεδρία Φρανσουά Φιγιόν κατά την επίσκεψή του τη Δευτέρα στο Βερολίνο, σημειώνει η Süddeutsche Zeitung. Το συμπέρασμα της εφημερίδας: «Η ανησυχία για την ευρωζώνη μάλλον εντείνεται μετά την επίσκεψη Φιγιόν. Ο ρεπουμπλικανός (υποψήφιος) ήθελε να προϊδεάσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να τηρήσει τους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας και θα υπερβεί το επιτρεπτό όριο του χρέους. Ο Σόιμπλε δεν έχει μεγάλα περιθώρια να αντισταθεί. Η γερμανική κυβέρνηση θέλει τη γειτονική χώρα οικονομικά ισχυρή».

Την ίδια στιγμή, ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ φαίνεται να θυμάται παλαιότερο σχέδιο των Σόιμπλε-Λάμερς περί «ομόκεντρων κύκλων» ή «δύο ταχυτήτων» στην Ευρώπη. Μιλώντας στην οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt προτείνει «ένα νέο σχέδιο για την Ευρώπη» και εξηγεί: «Εάν το Brexit μας οδηγήσει στο να έχουμε έναν ευρωπαϊκό πυρήνα, δηλαδή την ευρωζώνη, και γύρω της να σχηματίσουμε μία δεύτερη περίμετρο, θα είχαμε αυτό που παλαιότερα ονομάζαμε ʻΕυρώπη των δύο ταχυτήτωνʼ. Θα πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο. Ίσως το Brexit να μας δίνει το αποφασιστικό έναυσμα. Κατά την άποψή μου η συζήτηση για την αποχώρηση της Βρετανίας έχει προσλάβει υπερβολικά αμυντικό χαρακτήρα. Αποτελεί όμως και μία ευκαιρία να εντείνουμε τη συνεργασία μίας ομάδας χωρών μέσα στην ΕΕ και κυρίως στην ευρωζώνη».

Ντράγκι: Όποιος φεύγει, πληρώνει

Κάποιοι θεωρούν ότι η αποχώρηση από την ευρωζώνη μπορεί να είναι και ένας «έξυπνος» τρόπος για να διαγραφεί το δημόσιο χρέος. Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι παρεμβαίνει στη σχετική συζήτηση που προφανώς γίνεται στην Ιταλία. Σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung, ο Ντράγκι έχει στείλει σχετική επιστολή σε δύο ιταλούς βουλευτές, στην οποία επισημαίνει: «Σε περίπτωση που μία χώρα εγκαταλείψει το ευρω-σύστημα, η κεντρική της τράπεζα θα πρέπει να αποπληρώσει όλες της τις υποχρεώσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Σύμφωνα με την εφημερίδα «πρόκειται για μία σαφή δήλωση, η οποία ακολουθεί μακροσκελείς, και για τους μη ειδικούς δυσνόητες, τεχνικές διατυπώσεις σχετικά με τη διενέργεια πληρωμών στο ευρω-σύστημα. Είναι σαν να στέλνει ο Ντράγκι ένα μήνυμα: η έξοδος από το ευρώ στοιχίζει πολύ. Πάρα πολύ. Οπότε σταματήστε να παίζετε με αυτά τα θέματα».

Facebook Comments