Μαστίχα Χίου: ο αντίπαλος της χοληστερίνης
Γνωστή είναι από τα αρχαία χρόνια για τις θεραπευτικές της ιδιότητες και την ιδιαίτερη γεύση της.
Γνωστή είναι από τα αρχαία χρόνια για τις θεραπευτικές της ιδιότητες και την ιδιαίτερη γεύση της.
Γνωστή είναι από τα αρχαία χρόνια για τις θεραπευτικές της ιδιότητες και την ιδιαίτερη γεύση της. Οι πρώτες αναφορές γύρω από το μαστιχόδενδρο και τη μαστίχα Χίου εντοπίζονται στην αρχαιότητα και ουσιαστικά προέρχονται από τον Ηρόδοτο (484-420 π.Χ.), ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά πως μασούσαν το αποξηραμένο ρητινώδες υγρό που ρέει από το φλοιό του μαστιχόδενδρου.
Έχει μια ιδιαίτερη γεύση και μειώνει τη χοληστερίνη, ασκεί ηπατοπροστατευτική δράση, διατηρώντας χαμηλές τις τιμές των τριγλυκεριδίων, του ουρικού οξέος και του σακχάρου. Σύμφωνα με έρευνες έξι στους δέκα ενηλίκους στην Ελλάδα πάσχουν από υψηλή χοληστερίνη, δηλαδή εμφανίζουν τιμή πάνω από 190 και οι επτά στους δέκα δεν το γνωρίζουν. Αυτό επιτείνεται από το γεγονός ότι το 60% των Ελλήνων δεν γυμνάζεται καθόλου και δεν προσέχει τη διατροφή του. Αν και συμβάλει αποτελεσματικά στη μείωση της χοληστερίνης, ενισχύει τον οργανισμό και σε πολλά άλλα μέτωπα. Εντάξτε τη στη διατροφή σας.
Στομάχι
Δέρμα
Καρδιά
Στόμα
Αντικαρκινική δράση
H Μαστίχα Χίου είναι η φυσική ρητίνη που βγαίνει από τον κορμό & τα κλαδιά του σχίνου (Pistacia Lentiscus var. Chia). Η έκκριση αυτή προκαλείται με χάραγμα του σχίνου από αιχμηρό εργαλείο. Η Μαστίχα εμφανίζεται σαν δάκρυ στα χαραγμένα σημεία και ρέει κατά σταγόνες στο χώμα. Κατά την έκκριση της έχει τη μορφή κολλώδους και διαυγούς υγρού για να στερεοποιηθεί σε ακανόνιστα σχήματα μετά την πάροδο 15-20 ημερών.
Τέλος, γίνεται αντιληπτό πως η μαστίχα Χίου αποτελεί προϊόν μοναδικό, τόσο για τις ιδιότητές της όσο και για την αποκλειστική προέλευσή της, καθώς το μαστιχόδενδρο ευδοκιμεί μόνο στο νησί της Χίου.
Facebook Comments