Ο πρώτος λόγος του νέου Αμερικανού προέδρου διακρίθηκε από το διχαστικό του χαρακτήρα, τους υψηλούς και προεκλογικούς τόνους και τις μεγαλοπρεπείς εκφράσεις του. Τόσο εμμονικά μεγαλοπρεπείς με την φράση «Η Αμερική πάνω απ όλα» να δεσπόζει και να προκαλεί φρικτούς συνειρμούς. Η τελευταία φορά που ακούστηκε κάτι αντίστοιχο ήταν τον προηγούμενο αιώνα στη Γερμανία(“Deutschland über alles” – «Η Γερμανία πάνω απ’ όλα»). Αποτέλεσε τον εθνικό ύμνο της ναζιστικής Γερμανίας και ταυτίστηκε με το Τρίτο Ράιχ.

Σήμερα ο Donald Trump ολοκλήρωσε μία εβδομάδα διακυβέρνησης, ας κάνουμε μία μικρή ανασκόπηση. 

Φωτογραφία του Tom Jones.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1η ημέρα: Η ορκωμοσία του έσπασε κάθε ρεκόρ προσέλευσης κόσμου. Στο Σύνταγμα περισσότερο κόσμο είχε η συγκέντρωση του «ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ» την 15η Ιουνίου 2016. Οι διαδηλωτές πάλι ήταν περισσότεροι από αυτούς που πήγαν στη συναυλία του Rod Stewart στην παραλία Copacabana το 1994. Ωστόσο, έλαβε συγχαρητήρια στο Twitter από τον Ντέηβιντ Ντιουκ, πρώην ηγέτη της ρατστιστικής οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν, λίγο μετά την ομιλία του κατά την τελετή ορκωμοσίας: «Τα καταφέραμε! Συγχαρητήρια Ντόναλντ Τραμπ, πρόεδρε των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής». Οι αγαπημένες λέξεις του κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, όπως πολύ εύστοχα εντόπισε η Washington Post ως τις λέξεις που ειπώθηκαν για πρώτη φορά σε ορκωμοσία, ήταν:

Aιμορραγώ
Σφαγή
Eξάντληση
Ρήμαγμα/ερείπωση
Ξεσκισμένο
Σκουριασμένο
Λυπηρό
Κλέψιμο
Πλήρης
Εξαπλώνεται
Ισλαμικό
Κυρία
Αλληλεγγύη
Διαφωνίες
Εξωτερικό
Κλεμμένο
Επιδοτούμενος
Παγιδευμένο
Τρισεκατομμύρια
Τούνελ
Aπραγματοποίητο
Aσταμάτητο
Αστικό
Ανεμοδαρμένο
Ταφόπλακες

Το κάτωθι βίντεο τα τελευταία 24ωρα κάνει το γύρο του κόσμου.

(Μισέλ-Μελάνια ένας πλανητάρχης διαφορά – Ομπάμα-Τραμπ ένας πλανήτης διαφορά)

two-types-of-men-2.gif

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2η ημέρα: Η πρώτη κίνηση του ήταν να αλλάξει τις κουρτίνες του πρώην Λευκού Οίκου κάνοντάς τες χρυσές. Η δεύτερη να υπογράψει από το νέο του γραφείο στο «Χρυσό Οίκο» τα πρώτα διατάγματα για «ξήλωμα» τόσο του συστήματος υγείας “Obamacare” όσο και την οικονομική συνεργασία TPP με τις γειτονικές χώρες και τα κράτη της ευρύτερης περιοχής του Ειρηνικού Ωκεανού. Καθιέρωσε Εθνική Ημέρα Πατριωτισμού, ανακάλεσε τα διατάγματα του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα, για ζητήματα σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Επίσης, σκοπεύει να επαναδιαπραγματευτεί και τη NAFTA, συμφωνία που υπέγραψαν το 1994 οι ΗΠΑ, το Μεξικό και ο Καναδάς. Τέλος, παρέλαβε τους πυρηνικούς κωδικούς, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο νέος Πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει τον δικό του πυρηνικό πόλεμο και δεν υπάρχει νομικό εμπόδιο για να το κάνει αυτό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3η ημέρα: Αφού την προηγούμενη μέρα ανάγκασε σε παραίτηση όλους τους πρεσβευτές που έλαβαν τις θέσεις τους την τελευταία οκταετία, μένοντας έτσι σε κάμποσες χώρες χωρίς πρεσβευτές μιας και δεν υπήρχαν αντικαταστάτες, την 3η ημέρα αποφάσισε να κηρύξει τον πόλεμο στους δημοσιογράφους. Αφού δεν τους είχε «παραχωρήσει» καν ερώτηση προ ημερών, τους ζήτησε το λόγο γιατί δημοσίευσαν φωτογραφίες από την ορκωμοσία που φαίνεται ότι δεν είχε κόσμο. Εκείνος δήλωσε ότι ο κόσμος ήταν 1,5 εκατομμύριο(που το έκρυβε θα αναρωτιέστε). Ζήτησε το λόγο και από τους διαδηλωτές γιατί δεν πήγαν να ψηφίσουν αγνοώντας πιθανώς ότι εξελέγη με 2 εκατομμύρια λιγότερες ψήφους. Οι διαδηλωτές, μολαταύτα, ήταν όντως 2 εκατομμύρια με την πλειοψηφία αυτών να είναι γυναίκες. 

Επιφανείς νομικοί μήνυσαν τον Τραμπ - “Παραβίασε το Σύνταγμα”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4η ημέρα: Ακύρωσε τη συμφωνία της TTP οριστικά. Υπέγραψε την επαναφορά του Global Gag Rule των ΗΠΑ που εμποδίζει τις αλλοδαπές ΜΚΟ, που λαμβάνουν χρηματοδότηση οικογενειακού προγραμματισμού από την USΑΙD, να χρησιμοποιούν τους δικούς τους πόρους για την παροχή υπηρεσιών νόμιμων αμβλώσεων, ιατρικών συμβουλών ή υπηρεσιών παραπομπής για άμβλωση. Υποσχέθηκε μειώσεις φόρων στους συναδέλφους τους επιχειρηματίες, άρα και στον εαυτό του. Μια ομάδα επιφανών νομικών, συνταγματολόγων και ειδικών σε ζητήματα δεοντολογίας κατέθεσε σήμερα μήνυση κατά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας τον ότι παραβίασε το αμερικανικό Σύνταγμα καθώς επέτρεψε σε ξενοδοχεία του και άλλες επιχειρήσεις ιδιοκτησίας του να πληρωθούν από ξένες κυβερνήσεις. Επιπρόσθετα, Ο Βικτώρ Ορμπάν, ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, δήλωσε πως ο Ντόναντλ Τραμπ είναι παράδειγμα προς μίμηση με το «Πρώτα η Αμερική»(θυμήθηκε τις παλιές καλές εποχές του ’30-’45 στην Ευρώπη μάλλον)

Μετανάστες υπερπηδούν το μεθοριακό τείχος που χωρίζει την Τιχουάνα του Μεξικού από το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, το 1991.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5η ημέρα: Έκανε tweet λέγοντας: «Αύριο θα είναι μια μεγάλη ημέρα για την εθνική ασφάλεια. Μεταξύ άλλων θα κτίσουμε το τείχος», αναφόμενος στο τείχος που θέλει να χτίσει στα σύνορα με το Μεξικό. Επίσης, σύμφωνα με διαρροές από την Ουάσιγκτον, τα υπόλοιπα μέτρα που θα λάβει ο Τραμπ αφορούν την αναστολή χορήγησης βίζας σε πολίτες συγκεκριμένων χωρών. Οι αναφορές υποστηρίζουν πως θα πρόκειται για τη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν και την Υεμένη. Επιπλέον, φέρεται να θέλει να περιορίσει την παροχή ασύλου μόνο σε περιπτώσεις μελών θρησκευτικών κοινοτήτων οι οποίες «τελούν υπό διωγμό» μέχρι να καθοριστεί αυστηρότερο πλαίσιο «ελέγχου και διαλογής» των αιτούντων άσυλο.

Φωτογραφία: Associated Press

 

 

 

 

 

 

 

6η ημέρα: Ο μεγαλόψυχος Πρόεδρος δήλωσε ότι οι παράνομοι μετανάστες που έφτασαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά, δεν θα πρέπει να ανησυχούν για ενδεχόμενη απέλασή τους: «Έχω μία μεγάλη καρδιά. Θα τους φροντίσουμε όλους. Όταν έχεις καλούς ανθρώπους, που ζουν εδώ και κάνουν καλά τη δουλειά τους, δε θα πρέπει ν ανησυχούν. Θα έχουμε διαμορφώσει την πολιτική μας στο ζήτημα αυτό, μέσα στις τέσσερις επόμενες εβδομάδες»(Ψυχάρα ο Πρόεδρας, ούτε καν ψυχούλα). Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο με τη σειρά του ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να πληρώσει για το τείχος στη μεθόριο, λέγοντας ότι «δεν πιστεύουμε σε τείχη». Τέλος, ο Ντόναλντ Τραμπ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για τον εικονικό πνιγμό ως μορφή βασανισμού με σκοπό την συλλογή πληροφοριών είπε: «Πιστεύω απολύτως ότι αποφέρει αποτελέσματα»

o-gios-tis-ibanka-tramp-mpousoulaei-gia-prwti-fora-ston-leuko-oiko-binteo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7η ημέρα: Η φιλόδοξη κόρη του Τραμπ, Ιβάνκα Τραμπ, μετέτρεψε το «Χρυσό Οίκο» σε ατέλειωτο πάρκο για το μικρό γιο της που μπουσουλάει. Ο Μεξικανός Πρόεδρος ακύρωσε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ αρνούμενος να πληρώσει. Ο Σον Σπάισερ, εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θέλει να επιβληθεί ένας νέος δασμός ύψους 20% σε όλες τις εισαγωγές από το Μεξικό, με τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί η ανέγερση του τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ έσπρωξε το «Ρολόι της Αποκάλυψης» ακόμα πιο κοντά στα... μεσάνυχτα

Εντέλει, ήδη κατάφερε από την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου να μετακινήσει το «Ρολόι της Αποκάλυψης» δυόμιση λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, δείχνοντας πως το τέλος του κόσμου είναι πιο κοντά από όσο πιστεύουμε. Το διάσημο ρολόι κινείται πιο κοντά ή μακριά στα μεσάνυχτα για να συμβολίσει την απειλή για την ανθρωπότητα από έναν παγκόσμιο Αρμαγεδδών, πυρηνικό χτύπημα και οτιδήποτε ακόμα μπορεί να βλάψει την ανθρωπότητα. Το «Ρολόι της Αποκάλυψης» δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο Επιστήμης και Ασφάλειας του περιοδικού Bulletin of Atomic Scientists, από ανήσυχους Αμερικανούς επιστήμονες που συμμετείχαν στο Σχέδιο Μανχάταν που ανέπτυξε για πρώτη φορά τα πυρηνικά όπλα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο λεπτοδείκτης του ρολογιού είχε μετακινηθεί για τελευταία φορά στις 22 Ιανουαρίου του 2015, όταν προχώρησε κατά δύο λεπτά. Τόσο κοντά στα «μεσάνυχτα» είχε βρεθεί ξανά μόνο το1953, όταν οι σχέσεις ΗΠΑ- ΕΣΣΔ ήταν ιδιαίτερα τεταμένες.

ΥΓ: Εκτός από την αισθητική του που θυμίζει «Δυναστεία», φαίνεται να θυμίζει και η διακυβέρνησή του. 

 

Facebook Comments