Σε ρυθμούς sell-off κινείται αυτή την εβδομάδα η αγορά ομολόγων της ευρωζώνης, με πρωταγωνιστές τα ελληνικά, τα γερμανικά και τα ιταλικά ομόλογα.

Το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και θεσμών μετά και το χθεσινό Eurogroup, με επίκεντρο την εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων που απαιτούν οι θεσμοί, στέλνει σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο και ειδικότερα τις τραπεζικές μετοχές σε βουτιά, ενώ εκτοξεύει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Πιο αναλυτικά, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώνεται στο 7,106% με άνοδο της τάξης του 2,63% από τα χθεσινά επίπεδα, ενώ στο 7,336% διαμορφώνεται η απόδοση του 2ετούς με άνοδο 6,87% από χθες.

Εν τω μεταξύ, γερμανικά ομόλογα οδεύουν προς την χειρότερη εβδομάδα τους από τις αμερικάνικες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, καθώς οι πρώτες ημέρες της προεδρίας Trump έχουν ενισχύσει τις προσδοκίες για τόνωση πληθωρισμού και των αναπτυξιακών πολιτικών στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η Ιταλία επίσης πλήττεται από ένα ένα ευρύ sell-off στην αγορά ομολόγωνλόγω των φόβων ότι η χώρα βαδίζει προς πρόωρες εκλογές, προσθέτοντας τους πολιτικούς κινδύνους με τους οποίους είναι αντιμέτωπη η Ευρώπη με τις εκλογές στη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία.

Οι ανησυχίες έχουν ωθήσει τις αποδόσεις των γερμανικών και πολλών άλλων ομολόγων της ζώνης του ευρώ στα υψηλά ενός έτους, τη στιγμή που οι επενδυτές έχουν στραμμένα τα βλέμματα στην κοινή συνέντευξη Τύπου του Trump και της Βρετανίδας πρωθυπουργού Theresa May.

O Trump έχει προχωρήσει σε πολλές φιλικές προς τις επιχειρήσεις αποφάσεις, από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής εκτελεστικών διαταγμάτων για τη μείωση των ρυθμιστικών επιβαρύνσεων στις εγχώριες κατασκευαστές και ανοίγοντας το δρόμο για την κατασκευή των δύο αγωγών πετρελαίου.

Στην Ευρώπη, οι προσδοκίες για ριμπάουντ της ανάπτυξης και του πληθωρισμού ώθησαν την Γερμανία να προχωρήσει σε μπαράζ εκκλήσεων προς την ΕΚΤ να μειώσει τα νομισματικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας και συγκεκριμένα το QE.

O μετρητής των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ έχει ανέβει στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και πάνω από ένα χρόνο αυτή την εβδομάδα και είναι σε γενικές γραμμές κοντά στο στόχο του 2% της ΕΚΤ .

Η απόδοση στα γερμανικά 10ετή διαμορφώνεται στο 0,47 ενώ νωρίτερα είχε αγγίξει το 01,498%, το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους, ενώ οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών διαμορφώνονται στο 2,21% ενώ νωρίτερα είχαν διαμορφωθεί στο 2,28% και το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών.

Οι αποδόσεις στα περισσότερα ομόλογα της ευρωζώνης έχουν αυξηθεί κατακόρυφα αυτή την εβδομάδα – με τα γαλλικά και τα πορτογαλικά να αγγίζουν υψηλό ενός έτους,

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Facebook Comments