Η S&P αναθεώρησε σε αρνητικό από σταθερό το outlook της αξιολόγησης «ΒΒ» της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το αρνητικό outlook αντανακλά τα ρίσκα που αντιμετωπίζει η οικονομία από την συναλλαγματική ισοτιμία, την άνοδο του πληθωρισμού, τις πιέσεις στο ισοζύγιο πληρωμών και τις πολιτικές εντάσεις.

Οι αναλυτές του διεθνούς οίκου υποστηρίζουν πως οι πολιτικές της κεντρικής τράπεζας για τις πιέσεις στη λίρα και στον πληθωρισμό μπορεί να αποδεχθούν ανεπαρκείς.

Όπως τονίζουν, από τις 4 Νοεμβρίου, η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει 18% έναντι του δολαρίου και 15% έναντι του ευρώ. Δεδομένης της μεγάλης χρήσης του δολαρίου στην τουρκική οικονομία, μια αποδυνάμωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας πλήττει τους ισολογισμούς των εταιρειών, την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού του χρηματοπιστωτικού τομέα και την ανάπτυξη, επισημαίνουν.

Ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί πως τα ρίσκα για το ισοζύγιο πληρωμών και τη δημοσιονομική σταθερότητα αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό στην Τουρκία από ότι σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες.

Facebook Comments