Το Βήμα εξεδόθη για πρώτη φορά την 6η Φεβρουαρίου 1992 ως Ελεύθερον Βήμα. Ιδρυτές του ήταν οι Αλέξανδρος Καραπάνος, Γεώργιος Ρούσος, Αλέξανδρος Διομήδης, Εμμανουήλ Τσουδερός, Γεώργιος Εξηντάρης, Κωνσταντίνος Ρέντης και o Δημήτριος Λαμπράκης, ο οποίος ανέλαβε και τη διεύθυνση, με αρχισυντάκτη τον Γεράσιμο Λύχνο. Μετά από διακοπή κάποιων ετών, επανεκδόθη το 1945, ως Το Βήμα.

Σχετική εικόνα

Τα Νέα εξεδόθησαν για πρώτη φορά στις 28 Μαΐου 1931 ως Αθηναϊκά Νέα. Στόχος της εφημερίδας ήταν να αντισταθεί στον κιτρινισμό να απευθυνθεί σε αναγνώστες που αποστρέφονταν τον «αχαλίνοτον κιτρινισμόν». Απετέλεσε τον αντίποδα της εφημερίδας Ακρόπολις η οποία έκανε σκανδαλοθηρική εκστρατεία κατά του Βενιζέλου και της κυβέρνησής του. Τότε μάλιστα η κυβέρνηση Βενιζέλου ψήφισε νόμο που προέβλεπε αυστηρές ποινές για όσες εφημερίδες συκοφαντούσαν τον ιδιωτικό βίο δημοσίων και όχι μόνο προσώπων. Μετά τον τερματισμό του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου Τα Νέα έλαβαν τη σημερινή τους ονομασία.

Αποτέλεσμα εικόνας για αθηναικα νεα

Κοινός παρονομαστής και των δύο εφημερίδων είναι ο Δημήτρης Λαμπράκης, ίδρυσε και δημιούργησε το Δημοσιογραφικό Όμιλο Λαμπράκη στον οποίο ανήκουν τα Νέα και το Βήμα. Κοινός παρονομαστής και των δύο εφημερίδων είναι η διαχρονικότητά τους και η αρθρογραφία πολλών γνωστών δημοσιογράφων, πολιτικών και πανεπιστημιακών. Κοινός παρανομαστής της αποτυχίας των δύο εφημερίδων και του ΔΟΛ είναι πρωτίστως ο Σταύρος Ψυχάρης και δευτερευόντως οι όποιες κυβερνήσεις με τη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να κατέχει πράγματι ξεχωριστή θέση.

Όταν μόνο στηλιτεύεις τους άλλους δίχως να αναλαμβάνεις ουδεμία ευθύνη και την αποδίδεις στη… «γάτα των Ιμαλαΐων» πώς χαρακτηρίζεσαι; Τα Νέα είναι μονίμως η πρώτη σε κυκλοφορία κυριακάτικη εφημερίδα, Το Βήμα τα πάει επίσης πολύ καλά διαχρονικά και κλείνουν γιατί οι τράπεζες είναι κακές ενώ το αφεντικό καλό; Οι εφημερίδες, τα κανάλια, οι ιστοσελίδες είναι όμως οι άνθρωποί τους. Οι άνθρωποι που εργάστηκαν, που πάλεψαν, που προσπάθησαν και που υπέμειναν για να βγαίνει μπροστά ο εκάστοτε «Ψυχάρης» και να παίζει πάνω στις πλάτες τους. Η σκέψη όλων μας είναι σε αυτούς τους αφανείς «ήρωες». 

Το τέλος της Ελευθεροτυπίας έκανε την αρχή. Το Ελεύθερον Βήμα πλέον έγινε ανελεύθερο, τα ΝΕΑ έγιναν παλιά με τον ΔΟΛο να αποτελεί την αιτία.

Facebook Comments