Ενημέρωση: Η ανακοίνωση του ελληνικού ΑΓΕΕΘΑ
 

«Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, μία πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περί ώρας 1100 το συγκρότημα των ν. Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ).
 

Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών.
 

Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσης τους.
Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού».

Ο Τούρκος ΑΓΕΕΘΑ και οι Αρχηγοί των Όπλων φωτογραφήθηκαν πάνω στην πυραυλάκατο που τους μετέφερε στα Ίμια ανήμερα της επετείου από την κρίση, ανήρτησαν τις φωτογραφίες στην επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού στρατού και εξέδωσαν επίσημη ανακοίνωση
Η ανακοίνωσή όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα αναφέρει:
«Ο ΑΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ, μαζί με τους αρχηγούς Στρατού Ξηράς, Ναυτικού και Αεροπορίας επιθεώρησαν την ναυτική βάση Aksaz στις 29 Ιανουαρίου 2017.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, δύο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού τους μετέφεραν στην περιοχή των βραχονησίδων Καρντάκ.

Ο Στρατηγός Ακάρ, δήλωσε ότι ως Τουρκικός Στρατός, δρούμε πάντα με βάση την φιλία και την ειρήνη για την προστασία των θαλασσών και των συμφερόντων μας στο Αιγαίο.

Επιπλέον τόνισε ότι η επιμονή, η αποφασιστικότητα και οι προσπάθειες του Τουρκικού Στρατού για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας και του έθνους μας στην ξηρά, την θάλασσα και τον αέρα αυξάνονται».

Η Άγκυρα επέλεξε ανήμερα της επετείου της κρίσης του 1996 να προβεί σε μία προκλητική ενέργεια στην περιοχή των Ιμίων με τον αρχηγό των τουρκιών ενόπλων δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Κυριακής δυο φουσκωτά με Τούρκους κομάντος με μία τουρκική πυραυλάκατο έκαναν κύκλωσαν τις βραχονησίδες αναπαριστώντας το επεισόδιο του 1996. Ξεκίνησαν από τα τουρκικά παράλια και έφθασαν μέχρι τα Ίμια με μεγάλη ταχύτητα.Μετά αποχώρησαν.

Στην περιοχή βρισκόταν κανονιοφόρος του ΠΝ η οποία παρακολούθησε τις νέες προκλήσεις των Τούρκων. Επιπλέον, έγινε αναφορά και για χρήση ελικοπτέρου η οποία όμως απέτυχε.

Στο ένα εκ των δύο φουσκωτών επέβαινε ο ίδιος ο Αρχηγός των Τουρκικών ΕΔ στρατηγός Ακάρ. Πράγμα διόλου τυχαίο.

Όπως, επίσης, η συγκυρία δεν είναι διόλου τυχαία μιας και η χρονική περίοδος που συνέβη το συγκεκριμένο περιστατικό είναι μόλις λίγες ημέρες πριν από την «επέτειο» του επεισοδίου των Ιμίων το 1996 και μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των «οκτώ» στρατιωτικών. 

Φωτογραφίες του CNN Turk:
TOYRKIA 1

TOYRKIA 3

TOYRKIA 4

 

Facebook Comments