«Ο φόβος του Grexit επιστρέφει» είναι τη Δευτέρα ο τίτλος της εφημερίδας Badische Zeitung, η οποία υπενθυμίζει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί ανάκαμψη της οικονομίας. «Όμως, η αθηναϊκή οικονομία εφημερίδα Ημερησία έχει ένα κακό προαίσθημα: “Ο εφιάλτης του 2015 επιστρέφει”» τονίζει η εφημερίδα.

«Η ημερομηνία ξυπνά κακές αναμνήσεις. Μετά την εκλογική νίκη του στις αρχές του 2015, ο Τσίπρας οδήγησε τη χώρα στην άβυσσο της χρεοκοπίας μέσα σε πέντε μήνες παράλογης στρατηγικής αντιπαράθεσης με τους διεθνείς δανειστές. Προκειμένου να αποτραπεί η χρεοκοπία, έπρεπε να υπογράψει ένα σκληρό δημοσιονομικό πρόγραμμα τον Ιούλιο του 2015» προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.

«18 μήνες αργότερα, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια παρόμοια κατάσταση» σχολιάζει, αποσαφηνίζει όμως ότι «ακόμη και οι πιστωτές βρίσκονται σε αντίθεση μεταξύ τους».» Ένας βασικός παράγοντας είναι η περαιτέρω εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης. «Ο Σόιμπλε και οι περισσότεροι από τους άλλους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ήθελαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ ως ένα αυστηρό ελεγκτή. Ωστόσο, το Ταμείο δηλώνει ότι η περαιτέρω συμβολή του εξαρτάται από σημαντική απομείωση του ελληνικού χρέους.

Όμως, προσθέτει η εφημερίδα περιγράφοντος το αδιέξοδο, οι εταίροι δεν θέλουν να αποφασίσουν μέχρι την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος στα μέσα του 2018.
 

Facebook Comments