Sell-off στα ελληνικά ομόλογα – αδύνατη η ένταξη στο QE
Στα υψηλά ενάμισι μηνός κινούνται σήμερα οι αποδόσεις του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, με τους ελληνικούς τίτλους να συνεχίζουν στην οδό της ισχυρής διόρθωσης
Στα υψηλά ενάμισι μηνός κινούνται σήμερα οι αποδόσεις του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, με τους ελληνικούς τίτλους να συνεχίζουν στην οδό της ισχυρής διόρθωσης
Στα υψηλά ενάμισι μηνός κινούνται σήμερα οι αποδόσεις του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, με τους ελληνικούς τίτλους να συνεχίζουν στην οδό της ισχυρής διόρθωσης που προκάλεσε η ψυχρολουσία στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας, και τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι το συνεχόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις αναζωπυρώνει μνήμες της κρίσης του Ιουλίου του 2015.
Μετά το “ηχηρό” sell-off που χτύπησε το ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και τα ομόλογα την Παρασκευή, οι αποδόσεις του 10ετούς διαμορφώνονται 7,284% και 2% υψηλότερα, αγγίζοντας το επίπεδο της 15ης Δεκεμβρίου, τότε που το κλίμα μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών είχε ενταθεί λόγω των εξαγγελιών Τσίπρα, οδηγώντας τελικά σε “μπλοκάρισμα” των μέτρων για το χρέος και τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, να στείλει την επιστολή-δέσμευση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει ξανά σε μονομερείς ενέργειες. Αξίζει να σημειώσουμε πως και σήμερα το Χ.Α σημειώνει ισχυρές απώλειες που ξεπερνούν το 2%, ενώ οι τραπεζικές μετοχές υποχωρούν έως και 7% στο άνοιγμα.
Αυτή τη φορά είναι το αποτέλεσμα του Eurogroup το οποίο ήταν “σκληρότερο” από ότι ανέμενε η αγορά, που στέλνει τους ελληνικούς τίτλους σε νέα διόρθωση, αφού οι πιθανότητες για συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση ακόμη και στην επόμενη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης στις 20 Φεβρουαρίου, μοιάζουν μικρές με το ενδεχόμενο ενός νέου ελληνικού “ατυχήματος” να έχει αυξηθεί.
Η καθυστέρηση στην αξιολόγηση που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί… έναν χρόνο πριν, βάζει εμπόδια τόσο στον δρόμο της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ και την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, αλλά επιβαρύνει και την οδό της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, απομακρύνοντας τον στόχο του 2,7% που έχει τεθεί για φέτος.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι διαφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών έχουν επίσης αναζωπυρώσει τους φόβους για μια νέα κρίση στην Ελλάδα, μετά τις επικίνδυνες καθυστερήσεις του 2015 που οδήγησαν την χώρα μία ανάσα πριν το Grexit, πριν την υπογραφή τελικά, του τέταρτου μνημονίου.
Όπως αναφέρει και ο Guardian σχολιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση έχει τρεις εβδομάδες για να άρει το αδιέξοδο, στο οποίο έχουν φθάσει η εξαιρετικά δύσκολες συνομιλίες με τους πιστωτές, αλλιώς κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με την επανεμφάνιση της κρίσης χρέους, η οποία αυτήν τη φορά θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής προειδοποίησε επίσης την Παρασκευή ότι “το δημοσιονομικό κόστος των καθυστερήσεων μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερο από το όφελος από μια συμφωνία”.
Σύμφωνα με την Axia Ventures Group, η πίεση στην ελληνική κυβέρνηση μετά και το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας, έχει επιστρέψει αφού δεν έλαβε στήριξη από τους εταίρους, ούτε καν και από την συνήθως “υποστηρικτική” Κομισιόν.
Ελευθερία Κούρταλη
Facebook Comments