Το ποσό των 425 εκατ. δολαρίων συμφώνησε να πληρώσει η Deutsche Bank στην τραπεζική ρυθμιστική αρχή της Νέας Υόρκης για υπόθεση «mirror trading», στην οποία μεταφέρθηκαν 10 δισ. δολάρια από τη Ρωσία το διάστημα 2011-2015, όπως ανακοίνωσε η αρχή.

Επιπλέον, η αρμόδια αρχή της Βρετανίας πρόκειται να επιβάλει πρόστιμο περίπου 200 εκατ. δολαρίων στην τράπεζα για ύποπτα trades, όπως ανέφερε στο Reuters πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Το “mirror trading” αφορούσε σε πελάτες που αγόραζαν μετοχές στη Μόσχα σε ρούβλια και συνδεόμενα μέρη που πωλούσαν τις ίδιες μετοχές λίγο αργότερα μέσω του υποκαταστήματος της τράπεζας στο Λονδίνο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Νέας Υόρκης (DFS).

Το trade ρωσικών μετοχών blue chips, που συνήθως αποτιμώνταν στα 2-3 εκατ. δολάρια ανά εντολή, εκκαθαρίζονταν από τις δραστηριότητες της τράπεζας στη Νέα Υόρκη, με τους πωλητές να πληρώνουν συνήθως σε αμερικανικά δολάρια, σύμφωνα με την DFS.

Η ρυθμιστική αρχή, η οποία αδειοδοτεί και εποπτεύει το υποκατάστημα της Νέας Υόρκης, ανακάλυψε πως η τράπεζα διενεργούσε τις δραστηριότητές της με μη ασφαλή τρόπο, παραβιάζοντας την πολιτειακή τραπεζική νομοθεσία.

Αν και τα trades δεν φάνηκε να έχουν κάποιον παράνομο οικονομικό σκοπό, τα αρμόδια τμήματα ελέγχου του ξεπλύματος χρήματος της Deutsche Bank δεν κατάφεραν να εντοπίσουν για χρόνια τα trades αυτά και να τα σταματήσουν, σύμφωνα με την DFS.

Η Deutsche Bank ανακοίνωσε πως δεν μπόρεσε να εντοπίσει τον πραγματικό σκοπό των trades αυτών, «αν και είναι προφανές πως το σχέδιο θα μπορούσε να διευκολύνει τη φυγή κεφαλαίων, τη φοροδιαφυγή ή άλλους δυνητικά παράνομους σκοπούς», αναφέρει η DFS.

Πέραν του προστίμου, η Deutsche Bank θα πρέπει να προσλάβει ανεξάρτητο ελεγκτή για να εξετάσει τα προγράμματα συμμόρφωσης της τράπεζας, αναφέρει το Reuters.

Η Deutsche Bank σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως τα χρήματα για τον διακανονισμό ήδη περιλαμβάνονται στα υφιστάμενα αποθέματα για διευθέτηση νομικών υποθέσεων και πως συνεργάζεται με άλλες ρυθμιστικές αρχές και αρχές επιβολής του νόμου στις συνεχιζόμενες έρευνές τους για τα ύποπτα trades.

Facebook Comments