Νέο ιστορικό ρεκόρ σημείωσε το ιταλικό δημόσιο χρέος τον Ιανουάριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Τράπεζα της Ιταλίας. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας στα τέλη του 2012 έφτασε τα 2,022 τρισεκ. ευρώ, σύμφωνα με το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας.

Η νέα αυτή αύξηση —σύμφωνα με την Τράπεζα της Ιταλίας— οφείλεται και στην συμμετοχή της Ρώμης στα προγράμματα οικονομικής βοήθειας προς τις ευρωπαϊκές χώρες, που αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες.

Επίσης σήμερα οι εμπορικές ενώσεις ανακοίνωσαν γνωστό ότι τους πρώτους δυο μήνες του 2013 έκλεισαν ήδη 10.000 καταστήματα, ή κατά μέσον όρο 167 την ημέρα.

Η εμπορική ένωση Confesercenti από την πλευρά της έκανε γνωστό ότι ο ρυθμός δημιουργίας νέων εμπορικών επιχειρήσεων τις πρώτες 60 ημέρες του 2013 μειώθηκε κατά 50%, σε σχέση με το 2012.

Αν η τάση αυτή δεν μειωθεί, μέχρι το τέλος του 2013 θα έχουν «εξαφανιστεί» τουλάχιστον 60.000 καταστήματα και 200.000 θέσεις εργασίας εμποροϋπαλλήλων και άλλων.

Η Ρώμη και το Τορίνο είναι οι πόλεις όπου τα καταστήματα κατεβάζουν πιο συχνά και οριστικά τα ρολά τους.

Άλλο ένα στοιχείο που ανακοινώθηκε σήμερα είναι ότι το ιταλικό δημόσιο συνεχίζει να οφείλει στις ιταλικές επιχειρήσεις —για εργολαβίες που τους ανέθεσε στο παρελθόν— περίπου 80 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι δήμοι της χώρας τέλος προγραμματίζουν πανιταλική διαδήλωση διαμαρτυρίας για την 21η Μαρτίου: ζητούν να μειωθούν, εν μέρει τουλάχιστον, οι αυστηροί περιορισμοί στις δαπάνες τους που δεν τους επιτρέπουν να καταβάλουν τις οφειλές τους στους επιχειρηματίες.

Facebook Comments