Ο χρυσός μας φέρνει πιο κοντά… Εεε, άμα το λέει κι ο Fibonacci, έτσι θα΄ναι.
Ο χρυσός μας φέρνει πιο κοντά... Εεε, άμα το λέει κι ο Fibonacci, έτσι θα΄ναι.
Ο χρυσός μας φέρνει πιο κοντά... Εεε, άμα το λέει κι ο Fibonacci, έτσι θα΄ναι.
Ευτυχώς οι “μάρτυρες” είναι αρκετοί και είδαν “ιδίοις όμμασι”, και μάλιστα σε μεγάλη οθόνη, τη μαγεία της απλότητας της Τεχνικής Ανάλυσης.
Αναρωτιέμαι όμως, …τελικά υπάρχει κανείς (από αυτούς που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά) που έμεινε ασυγκίνητος και δεν αγόρασε στο “κόστος εξόρυξης” στα 1200 $ ?
Μεγάλη επιτυχία ??? Έλα όμως, που η έκπληξη μου είναι ακόμα μεγαλύτερη!!! Γιατί μέσα από άπειρες συζητήσεις που έγιναν αυτό το διάστημα με αφορμή την έντονη πτώση του χρυσού (από τα 1800 $) η οποία και δημιούργησε έντονο ενδιαφέρον σχετικά με πιθανή επενδυτική ευκαιρία, …με όποιον επαγγελματία η trader το συζήτησα, ή έκανα να σηκώσω επιδεικτικά τα φτερά μου σαν παγώνι, έρχεται αποστομωτική η ίδια σχεδόν πάντα απάντηση από όλους, να λέει «Αν είδα το χρυσό ? Ααα ναι. Πήρα κι εγώ. Αφού είναι το κόστος εξόρυξης !!!», και μάλιστα πολλές φορές με ύφος σαν να λέμε «Πες μας και κανά νέο βρε φίλε… »
Τελικά ο χρυσός μας φέρνει πιο κοντά, ειδικά αν συνηγορεί και ο FIBONACCI. Απομυθοποιώ πλήρως κι εγώ την σημασία της υπόδειξης του 1200, αφού τελικά ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ γνωρίζανε ότι ο χρυσός στο επίπεδο αυτό πριν 3 εβδομάδες ήταν μάλλον φτηνός, τουλάχιστον συγκριτικά και προσωρινά μέχρι να απορροφήσει τα τρέχοντα επίπεδα μεταξύ του 1200 και του 1350, των οποίων το κάτω όριο δοκίμασε για πρώτη φορά μετά από 3 ολόκληρα χρόνια. Ήταν ακριβώς τέτοιος καιρός, καλοκαιράκι, πριν 3 χρόνια, όταν διασπούσε ανοδικά το επίπεδο των 1200 $ ανά ουγκιά.
Ας κάνουμε όμως μια μικρή αναδρομή για την δεκαετία που πέρασε. Μετά από μία μακρά περίοδο όπου ο χρυσός ήταν έξω από τις επιλογές της συντριπτικής πλειοψηφίας των επενδυτών, τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον όλο και περισσοτέρων. Παραμένει όμως μία μικρή σχετικά αγορά, συγκρινόμενη για παράδειγμα με την αγορά ομολόγων.
Οι λόγοι της ανόδου του ενδιαφέροντος για το χρυσό είναι αρκετοί, με σημαντικότερους την μεγάλη άνοδο (μεγαλύτερης του 500%) που παρουσίασε από τα χαμηλά του 2001 (280 $) έως την κορυφή του 2011 (περίπου 1800 $), τους φόβους ότι οι χαλαρές νομισματικές πολιτικές οδηγούν τελικά σε απαξίωση των νομισμάτων (και ιδιαιτέρως του δολαρίου) και την αυξανόμενη ζήτηση για χρυσό κυρίως από ασιατικές χώρες, στις οποίες οι κάτοικοι παραδοσιακά επιλέγουν να επενδύουν σε χρυσό τις οικονομίες τους.
Την δεκαετή άνοδο που οδήγησε στα υψηλά του 2011 ακολούθησε ενάμισης χρόνος πλάγιας κίνησης και περίπου ένα τρίμηνο μαζικών πωλήσεων, που είχαν σαν αποτέλεσμα να φθάσει να χάνει ο χρυσός το 44% όλης της ανόδου 2001-2011, όταν πριν 20 ημέρες έφτασε στα 1.180 δολάρια/ουγκιά. Έκτοτε έχει ανακάμψει, και είναι στην περιοχή των 1330 δολαρίων/ουγγιά, 12% παραπάνω από το πρόσφατο χαμηλό του, έχοντας κάνει και ψηλότερα προχθές, στα 1350 $.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν δημιουργήσει έντονο προβληματισμό σε όσους έχουν ενδιαφέρονται για την αγορά του χρυσού. Είναι η πρόσφατη άνοδος μία βραχύβια τεχνική αντίδραση και η πτώση θα συνεχιστεί, ή τα δύσκολα πέρασαν και μία νέα μεγάλη άνοδος είναι στον ορίζοντα;
Το πρώτο που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι η άνοδος της περιόδου 2001-2011 συντελέστηκε χωρίς κάποια μεγάλη διόρθωση, με εξαίρεση την περίοδο της κρίσεως του 2008, που όμως οι απώλειες ήταν πολύ μικρότερες από ότι στις υπόλοιπες αγορές και γρήγορα τις ανέκτησε. Κατά συνέπεια μία έντονη διόρθωση, έστω και βίαιη, ήταν αναμενόμενη, ίσως και αναγκαία.
Οπότε προκύπτει το ερώτημα: Μπορεί η τιμή του χρυσού να πάει ακόμα παρακάτω; Φυσικά και μπορεί. Το συνολικό κόστος εξόρυξης αυτή τη στιγμή εκτιμάται στην περιοχή των 1.100-1.200 δολαρίων. Από αυτό το επίπεδο και κάτω οι εταιρείες εξόρυξης δεν παρουσιάζουν λογιστικό κέρδος.
Όμως το ταμειακό κόστος εξόρυξης (χωρίς αποσβέσεις και λοιπά μη ταμειακά έξοδα) είναι πολύ παρακάτω, στην περιοχή των 700 δολαρίων, το οποίο σημαίνει ότι ακόμα και σε αυτές τις τιμές τα υπάρχοντα ορυχεία μπορούν να παράγουν και να καλύπτουν τις ταμειακές τους ανάγκες, δεν μπορούν όμως να χρηματοδοτήσουν την επέκτασή τους με έρευνα και ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων, πράγμα που μακροπρόθεσμα οδηγεί σε μείωση της προσφοράς.
Είναι μια τέτοια εξέλιξη πιθανή; Κοιτώντας το ζήτημα από την θεμελιώδη οικονομική του σκοπιά, αυτό θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση για χρυσό, αλλά και από τη στάση των κεντρικών τραπεζών, σε ό,τι αφορά τόσο τα αποθέματα χρυσού που διαθέτουν, όσο και τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσουν.
Ξεκινώντας από το τελευταίο, οι ενδείξεις που έχουμε δείχνουν ότι οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες είτε θα κρατήσουν χαλαρή νομισματική πολιτική (ΕΚΤ, Ιαπωνία) είτε θα είναι πολύ προσεκτικές για να μην διακινδυνεύσουν ανάσχεση της ανάπτυξης (Fed), ενώ δεν αναμένονται σημαντικές πωλήσεις αποθεμάτων από κάποια κεντρική τράπεζα άμεσα. Παράλληλα, η ζήτηση για χρυσό σε φυσική μορφή δείχνει να ανακάμπτει, ενώ πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι στις αρχές Ιουλίου αυξήθηκαν σημαντικά οι long θέσεις των hedge fund στο χρυσό.
Κοιτώντας το ζήτημα καθαρά τεχνικά δεν πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι σε μεσοπρόθεσμο διάγραμμα τιμών, είμαστε ακόμα σε ΠΤΩΤΙΚΟ MOMENTUM, το οποίο έχει κατοχυρωθεί με την πτωτική διάσπαση του 1524 (σημείο που αποτελεί μεγάλη αντίσταση και θα εμφανίσει πωλητές), ενώ για να ανακτήσει στα τρέχοντα επίπεδα το ΑΝΟΔΙΚΟ του MOMENTUM πρέπει να διασπάσει ανοδικά πλέον το πολύ σημαντικό εύρος τιμών των 1374-1386 $.
Από την άλλη, κρατώντας τις επόμενες μέρες το επίπεδο των 1268-1280 $, το οποίο αποτελεί μια ισχυρή στήριξη σύμφωνα πάντα με τη θεωρία της Τεχνικής Ανάλυσης, μπορεί να κοιτάξει για υψηλότερα επίπεδα στο άμεσο μέλλον.
Επίσης έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, ότι το επίπεδο Fibonacci του 61,8% ΟΛΗΣ της ανόδους από το 2001 βρίσκεται περίπου στα 876 $, αλλά και ότι αναλυτές παγκοσμίως έχουν δώσει στόχο χαμηλότερα από το 1200, το οποίο όμως έκανε περίφημα τη δουλειά του ώς ένα τεράστιο σημείο ενδιαφέροντος προσφέροντας γρήγορα κέρδη σε όσους το εμπιστεύθηκαν.
Πρέπει λοιπόν να είμαστε υποψιασμένοι και να μην αποκλείουμε χαμηλότερες τιμές, αλλά και να έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας για νέα επενδυτική ευκαιρία και για αυτό καλό είναι να παρακολουθούμε στενά και καθημερινά την τιμή του, τουλάχιστον οι άμεσα εμπλεκόμενοι.
Θεωρούμε ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές του είναι γενικά καλές, αλλά οι πιο μακροπρόθεσμοι επενδυτές μπορούν και να περιμένουν λίγο, ώστε να είναι πιο βέβαιοι για την τοποθέτησή τους, ενώ μπορούν ενδιαμέσως να μελετήσουν και συναφείς εναλλακτικές που προσφέρουν και στην Ελλάδα όλες οι χρηματιστηριακές εταιρίες, μέσω πρόσβασης στις Ξένες Αγορές, όπως την τοποθέτηση σε εταιρείες ή ETF χρυσού, που οι διακυμάνσεις τους είναι και μεγαλύτερες, ακολουθώντας όμως την κατεύθυνση της τιμής του μετάλλου.
Facebook Comments