Η συμπεριφορά του γενικού δείκτη από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και… χθες παραπέμπει σε μία διαρκή σταθερότητα που τείνει πλέον να καταστεί ιδιαίτερα προβλέψιμη. Αν βοηθούσε λίγο το κλίμα, ίσως η εικόνα της αγοράς να ήταν διαφορετική, σχολιάζουν οι χρηματιστές, οι οποίοι επιμένουν ότι τεχνικά η αγορά είναι σε υπερπουλημένη κατάσταση.

Το καλό νέο αποδέσμευσης της δόσης των 2,5 δις. ευρώ σήμερα από την Ευρώπη και του 1,5 δις. ευρώ την ερχόμενη Δευτέρα από το ΔΝΤ αποτελεί ένα καλό νέο που αποτυπώνεται στην αγορά και τιμολογείται ως ψήφος εμπιστοσύνης. Από εκεί και πέρα όμως, το θρίλερ των αποκρατικοποιήσεων συνεχίζεται, με αποκορύφωμα τις υπογραφές του ΤΑΙΠΕΔ και της Emma Delta για τον ΟΠΑΠ στο τέλος Ιουλίου. Αν η συμφωνία χαλάσει η εικόνα της χώρας ως επενδυτικός προορισμός, πιθανότατα θα θολώσει και θα αμαυρωθεί, αφού η κυβέρνηση δυσκολεύεται με τις αποκρατικοποιήσεις, είναι το μήνυμα που θα περάσει στο εξωτερικό.

Κέρδη πάνω από 5,5% για την Ιντραλότ και άνω του 4,5% για τη ΔΕΗ, με την αγορά να φτιάχνει κλίμα ενόψει σπασίματος της Επιχείρησης σε τρία κομμάτια. Η μετοχή πλησιάζει τα 7 ευρώ. Κέρδη, επίσης, για Βιοχάλκο, Μυτιληναίο, Σωληνουργεία, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ. Είναι εμφανής η στροφή στις μικρότερες κεφαλαιοποίησης και βεβαίως όχι στις τράπεζες. Κέρδη πάνω από 15% και για τη Forthnet με τις μετοχικές ανακατατάξεις να βρίσκονται στο προσκήνιο.

Πάντως, έντονη ανοδική αντίδραση που ξεπερνάει τη μιάμιση ποσοστιαία μονάδα βρίσκεται σε εξέλιξη στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με τον γενικό δείκτη να επιστρέφει στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και είκοσι μέρες κινούμενος πάνω από τις 855 μονάδες. Κίνηση προς τις 860 μονάδες απαιτεί σταθερή εισροή κεφαλαίων, σημειώνουν οι εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά και βεβαίως ειδησεογραφία. Η όποια ανοδική εκτόνωση απαιτεί ταυτόχρονα αύξηση τζίρου, που για να γίνει αυτό απαιτούνται καταλύτες και κυρίως ενδιαφέρον.

ΧΣ

Facebook Comments