Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει επιτυχώς και η ελληνική κυβέρνηση θα ενδώσει στις απαιτήσεις των δανειστών για να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, όπως εκτιμά η JP Morgan σε νέα έκθεσή της, σημειώνοντας πως σε περίπτωση που διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, η αξιολόγηση θα καθυστερήσει καθώς θα την  “αναλάβει” μία νέα κυβέρνηση.

Από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου όπου δεν σημειώθηκε κάποια πρόοδος, τα νέα όλο και χειρότερα για την Ελλάδα, η οποία είναι εγκλωβισμένη στην διαμάχη μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων. Κατά την άποψή της JP Morgan, δεδομένου του ότι οι πιστωτές έχουν σκληρύνει τη στάση τους, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παραδώσει περισσότερα από ό, τι είχε αρχικά προβλεφθεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Το βασικό σενάριο της τράπεζας παραμένει ότι θα υπάρξει συμβιβασμός και η κυβέρνηση του Τσίπρα θα υποκύψει στις απαιτήσεις των δανειστών για να παραμείνει στην εξουσία και να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο, καθώς το πολιτικό κόστος της αποδοχής των απαιτήσεων των εταίρων έχει αυξηθεί, το ίδιο ισχύει και για τον κίνδυνο μιας κυβερνητικής κρίσης και πρόωρων εκλογών το 2017. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν η κυβέρνηση αποτύχει να περάσει τα μέτρα από την ελληνική Βουλή.

Ακόμη και με πρόωρες εκλογές, η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τελικά αποφεύγοντας μια αναβίωση των φόβων για Grexit. Η JP Morgan θεωρεί ότι μια νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση-που μοιάζει συντριπτικά πιθανή με βάση τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις – θα είναι πιο αποτελεσματική στη διαμόρφωση μιας παραγωγικής σχέσης με τους πιστωτές.

Όμως, αν και η πιθανότητα για εκλογές αυξάνεται, μπορεί – λόγω και των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας των Ιούλιο – να κάνει την κατάσταση χειρότερη πριν την βελτιώσει και να πυροδοτήσει νέες αναταραχές στις αγορές. Το εναλλακτικό σενάριο μίας νίκης ΣΥΡΙΖΑ (το οποίο έχει πολύ χαμηλές πιθανότητες) θα ενισχύσει τους φόβους για Grexit. Συνολικά, η JP Morgan εξακολουθεί να βλέπει μια πολύ μεγάλη πιθανότητα (> 90%), είτε στο πλαίσιο της τρέχουσας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ή μιας νέας κυβέρνησης Ν.Δ., η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 17 Ιουλίου .

Σε ότι αφορά τον ρόλο του ΔΝΤ, η JP Morgan εκτιμά ότι μία σαφής λύση θα ήταν το Ταμείο θα διατηρήσει τον συμβουλευτικό του ρόλο, χωρίς να παρέχει χρηματοδότηση, κάτι που θα το δεχόντουσαν οι Ευρωπαίοι και ειδικά η Κομισιόν. Ωστόσο, τα σχόλια των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ και ο επικεφαλής του ESM αποκλείουν αυτό το σενάριο αφού τονίζουν ότι δεν θα δοθεί ευρώ στην Ελλάδα αν δεν υπάρχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την JP Morgan, οι θέσεις του ΔΝΤ και της Γερμανίας είναι δύσκολο να συμβιβαστούν, και η όποια συμφωνία παραμονής του ΔΝΤ θα είναι το αποτέλεσμα ενός υψηλού επιπέδου πολιτικού συμβιβασμού.Πάντως, μία πολύ ισχυρότερη δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση σε δημοσιονομικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις φαίνεται αναπόφευκτη.

Βασικό σενάριο: Ο Τσίπρας υποκύπτει, η αξιολόγηση ολοκληρώνεται με πολιτική απόφαση

Το βασικό σενάριο της τράπεζας παραμένει ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο για ένα συμβιβασμό που να επιτρέπει την ομαλή ολοκλήρωση της αξιολόγησης τους επόμενους μήνες, αφού ένα νέο ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης δεν θα ήταν προς το συμφέρον των Ευρωπαίων σε μια περίοδο υψηλής πολιτικής αβεβαιότητας (εθνικές εκλογές, Brexit, και προεδρία Trump). Έτσι, η JP Morgan συνεχίζει να αναμένει η ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει τελικά με όλα τα σκληρότερα πλέον αιτήματα των πιστωτών, προκειμένου να επιβιώσει.

Για όλα τα μέρη, η ιδανική ημερομηνία είναι η 20η Φεβρουαρίου, πριν από τις ολλανδικές εκλογές του Μαρτίου, κάτι που θα μπορεί να επιτρέψει στην ΕΚΤ να ανοίξει την πόρτα στην ένταξη της Ελλάδας στο QE. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να υπάρξει μια γρήγορη επιτάχυνση στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης το Φεβρουάριο.

Ωστόσο, πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ότι η προθεσμία του Φεβρουαρίου είναι αρκετά φιλόδοξη. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Ελλάδα αναμένεται να σημειώσει πρόοδο στα εκκρεμή ζητήματα και επίσης να υπάρξει σαφήνεια για την στάση ΔΝΤ και Γερμανίας, έτσι ώστε στο επόμενο Eurogroup να τεθεί ένα πλαίσιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση πριν από τα μέσα του Ιουνίου.


Της Ελευθερίας Κούρταλη

Facebook Comments