Συμφωνία Ιταλίας – Λιβύης για συνεργασία στο προσφυγικό
Συμφωνία Ιταλίας - Λιβύης για συνεργασία στο προσφυγικό
Συμφωνία Ιταλίας - Λιβύης για συνεργασία στο προσφυγικό
Η Ιταλία θα προσφέρει οικονομική ενίσχυση και εκπαίδευση στην υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης προκειμένου να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τη διακίνηση ανθρώπων, σύμφωνα με τη διμερή συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο χώρες στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περιορίσει την εισροή προσφύγων και μεταναστών από την Αφρική.
Η συμφωνία, που υπεγράφη από τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι και τον Λίβυο ομόλογό του Φάγεζ αλ Σάρατζ χθες Πέμπτη και ένα αντίγραφό της περιήλθε στην κατοχή του Reuters, αναφέρει ότι η Ρώμη και η ΕΕ θα προσφέρουν πόρους στους καταυλισμούς στη Λιβύη όπου κρατούνται πρόσφυγες και μετανάστες.
Όμως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έχει καταγγείλει ότι η διαχείριση καταυλισμών από τη Λιβύη σημαίνει ότι οι πρόσφυγες θα κρατούνται σε απάνθρωπες συνθήκες και θα τίθενται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.
Η ιταλολιβυκή συμφωνία, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από τους ηγέτες της ΕΕ αργότερα σήμερα κατά την άτυπη σύνοδό τους στη Βαλέτα, αναφέρει ότι το υπουργείο Εσωτερικών της Λιβύης θα διαχειρίζεται τους καταυλισμούς, όπου οι πρόσφυγες θα παραμένουν «μέχρι να απελαθούν ή να συμφωνήσουν εθελοντικά να επιστρέψουν στην πατρίδα τους».
Η Ιταλία θα εκπαιδεύσει το προσωπικό που θα εργάζεται στους καταυλισμούς και θα προσφέρει ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα. Επίσης η Ρώμη δεσμεύεται να υποστηρίξει ευρέως την κυβέρνηση του αλ Σάρατζ και τους «στρατιωτικούς θεσμούς και τους θεσμούς ασφαλείας της Τρίπολης».
Η κυβέρνηση του αλ Σάρατζ προσπαθεί να εδραιώσει τον έλεγχό της σε όλη τη χώρα μετά το χάος που προκλήθηκε από την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.
Οι διακινητές ανθρώπων δρουν ανενόχλητοι στη Λιβύη και πλέον ο δρόμος διαμέσου της κεντρικής Μεσογείου είναι το βασικό πέρασμα των προσφύγων στην Ευρώπη με περίπου 181.000 αφίξεις πέρυσι.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν τις προσπάθειες της ΕΕ να σταματήσει τους πρόσφυγες στη Λιβύη, όπου υποβάλλονται σε πολλές κακοποιήσεις, μεταξύ αυτών αυθαίρετες κρατήσεις, αναγκαστική εργασία, βιασμοί και βασανιστήρια, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο.
«Η ύπαρξη καταυλισμών στη Λιβύη σημαίνει ότι οι πρόσφυγες κρατούνται σε απάνθρωπες συνθήκες και ότι εκτίθενται σε περαιτέρω κινδύνους», δήλωσε η Καρλότα Σάμι εκπρόσωπος της UNHCR.
«Η ΕΕ και οι χώρες μέλη πρέπει να δουν κατάματα την πραγματικότητα. Η Λιβύη δεν είναι ασφαλές μέρος, δεν υπάρχει τρόπος αυτή να θεωρηθεί ανθρώπινη προσέγγιση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης», τόνισε ο Άριαν Χέενκαμπ των Γιατρών χωρίς Σύνορα.
Στο μεταξύ πολλές επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων και μεταναστών βρίσκονταν σε εξέλιξη σήμερα στα ανοικτά της Λιβύης, με πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις που έχουν πλοία στην περιοχή να κάνουν λόγο για «μια δύσκολη ημέρα».
Μετά τη διάσωση περισσότερων από 1.750 προσφύγων την Τετάρτη και την Πέμπτη, το ιταλικό λιμενικό, που συντονίζει τις επιχειρήσεις στην περιοχή, έκανε λόγο σήμερα «για πολλές επιχειρήσεις εν εξελίξει».
Facebook Comments