Μεικτές τάσεις επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές επέδειξαν νευρικότητα εν όψει της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) την επόμενη εβδομάδα.

Στο επίκεντρο η Vivendi που επιστρέφει στην Activision Blizzard το 85% που είχε αποκτήσει στην εταιρεία, έναντι του ποσού των 8,2 δισ. δολαρίων. Η γαλλική εταιρεία πωλεί τις μετοχές που κατέχει στην τιμή των 13,60 δολαρίων έκαστη, ποσό 10% χαμηλότερο από την τιμή στην οποία έκλεισε η μετοχή της Activision την Πέμπτη.

Την ίδια ώρα απρόσμενη αύξηση παρουσίασαν τα κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Γαλλίας, Renault στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, καθώς η μείωση του μισθολογικού κόστους αντιστάθμισε την πτώση των πωλήσεων στην Ευρώπη.

Τα κέρδη πριν τους τόκους, τη φορολογία και τα μη επαναλαμβανόμενα στοιχεία αυξήθηκαν κατά 15% στα 583 εκατ. ευρώ, από 508 εκατ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι αναλυτές ανέμεναν μείωση των κερδών στα 397 εκατ. ευρώ.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έχασε -0,50%, στο Παρίσι ο CAC 40 βγήκε ενισχυμένος με +0,33%, ενώ στη Φρανφκούρτη ο DAX 30 υποχώρησε -0,65% με τις μετοχές των ThyssenKrupp και Deutsche Boerse να καταγράφουν απώλειες άνω του 4%. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ισπανικός IBEX 35 μετά από την αρχική αρνητική πορεία του κατάφερε να αναστρέψει το κλίμα και να κλείσει με άνοδο +0,87%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με μικρή πτώση -0,06%. Αντίστοιχα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες -0,21%.

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές εισαγωγών στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 2,2% για τον Ιούνιο, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα τον 2012. Σε σχέση με το Μάιο, έγραψαν πτώση 0,8%.

Αρνητικά πρόσημα παρουσίασαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες  με την HSBC στο -0,35%, την Julius Baer Gruppe στο -0,10%, την Deutsche Bank στο -0,29% και την Societe Generale στο 0,00%. Αντίθετα, κέρδη 0,82% παρουσίασε η μετοχή της BNP Paribas.

Εξάλλου, εξαιρετικά ήταν τα νέα για των οίκων ειδών πολυτελείας Louis Vuitton, όπου ανακοίνωσε οργανική αύξηση κερδών κατά 0,9% στο δεύτερο τρίμηνο, με αποτέλεσμα η μετοχή της να σημειώσει άνοδο 3,57%.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία ανήλθε στις 82 μονάδες. Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 79 μονάδες. 
Τον Ιούνιο ο δείκτης είχε κλείσει στις 79 μονάδες, σύμφωνα με τα νέα αναθεωρημένα στοιχεία.

Facebook Comments