Έκανε το «θαύμα» της η Wall Street και παρά το αρχικό αρνητικό κλίμα η αμερικανική αγορά έκλεισε με άνοδο με την προσοχή των επενδυτών να είναι στραμμένη στα σενάρια περιορισμού του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed εξαιτίας των ευοίωνων οικονομικών συνθηκών.

Στο μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ αναμένεται να επιταχυνθεί το 2014, φθάνοντας έως και το 2,7%, παρά τις συνέπειες των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει η αμερικανική κυβέρνηση.

Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,8% το 2011, 2,2% το 2012 και αναμένεται να μεγεθυνθεί κατά 1,7% φέτος, σύμφωνα με το Ταμείο. Ενώ σε υψηλό Ιουλίου 2007 ανήλθε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Ιούνιο στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στις 85,1 μονάδες έναντι 84,1 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν οριακή πτώση στις 84 μονάδες.

Στήριξη στους δείκτες έδωσε η θεαματική άνοδος της μετοχή της αλυσίδας καφέ Starbucks με +7,61%, καθώς ανακοίνωσε αύξηση κερδών 25% για το δεύτερο τρίμηνο. Άλλη μία αλυσίδα είχε την Παρασκευή την τιμητική της. Η Dunkin Brands Group ανακοίνωσε επίσης θετικά οικονομικά αποτελέσματα και οι επενδυτές την αντάμειψαν με άνοδο +6,20% στη μετοχή της.

Από την άλλη πλευρά η μετοχή της Expedia καταποντίστηκε με -27,38%, καθώς η διαδικτυακή εταιρεία παρουσίασε κατακόρυφη πτώση των κερδών της.

Σε αυτό το κλίμα ο Dow Jones μπήκε οριακά σε θετικό έδαφος με +0,02% , ο S&P 500 τα κατάφερε με +0,08%, ενώ ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας πρόσθεσε +0,22%. Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 3,48 δολ. με άνοδο 0,6% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola HBC υποχωρούσε 0,3% στα 25,30 δολ.

Facebook Comments