«Η απάντηση της Ελλάδας στην κρίση: Διώξτε τον στατιστικολόγο». Με αυτό τον τίτλο δημοσιεύθηκε την Κυριακή στη Wall Street Journal εκτενές άρθρο για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε ως «αποδιοπομπαίο τράγο», όπως σχολιάζει η εφημερίδα.

Η WSJ επισημαίνει πως η Ελλάδα ακόμα πασχίζει να αντιμετωπίσει το καθεστώς λιτότητας στο οποίο βρίσκεται, ενώ παρατηρώντας και τα τελευταία δεδομένα, προκύπτουν συνεχώς νέα ερωτήματα για το κατά πόσον θα μπορέσει η χώρα να ανταποκριθεί στους όρους διάσωσης που θέτουν οι δανειστές της.

Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο «ορισμένοι υψηλά ιστάμενοι ξέρουν ακριβώς ποιον να κατηγορήσουν: έναν στατιστικολόγο από το Μέρυλαντ», σχολιάζει η εφημερίδα.

Πριν την κρίση χρέους στην Ελλάδα, οι κυβερνήσεις χειραγωγούσαν τα στατιστικά στοιχεία και συγκάλυπταν το μέγεθος των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αναφέρει η WSJ, ενώ υπογραμμίζει πως αντιθέτως ο Ανδρέας Γεωργίου, αφού ανέλαβε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ το 2010, διόρθωσε τις παραλείψεις και υπολόγισε το έλλειμμα στο ακέραιο, όπως πιστοποίησε και η Ε.Ε.

«Αντιθέτως οι εχθροί του κ. Γεωργίου υποστηρίζουν πως χειραγώγησε τα στοιχεία για το έλλειμμα, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την επιβολή σκληρή λιτότητας στην Ελλάδα μέσω του Μνημονίου του 2010, το οποίο επέβαλαν Ε.Ε. και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», προσθέτει η WSJ.

Σύμφωνα με τη WSJ, μέσα σε τέσσερα χρόνια, οι ελληνικές αρχές που ερεύνησαν τις κατηγορίες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο κ. Γεωργίου απλώς εφάρμοσε τους κανόνες της Ε.Ε. και δε διέπραξε καμία αξιόποινη πράξη.

Παρ όλα αυτά πολιτικοί και δικαστές επιδιώκουν τη διαιώνιση των κατηγοριών, υποκύπτοντας σε πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις αντιπάλων του κ. Γεωργίου, όπως σημειώνει η εφημερίδα.

Αποτέλεσμα αυτού είναι η μείωση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό, αφού όπως αναφέρουν Γερμανοί αξιωματούχοι, υπάρχουν φόβοι πως «η ΕΛΣΤΑΤ θα γίνει εκ νέου ένα πολιτικό παιχνιδάκι».

Μάλιστα, όπως αναφέρει η WSJ, ορισμένες χώρες έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο να παγώσουν περαιτέρω δάνεια προς την Ελλάδα και ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, έως ότου η χώρα στηρίξει τους στατιστικολόγους της.

Η WSJ σημειώνει ακόμα πως οι κυβερνώντες, σε όλη τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, έχουν αρνηθεί κάθε ευθύνη, υποστηρίζοντας «θεωρίες συνωμοσίας», ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στη χώρα.

Ο κ. Γεωργίου έχει επιστρέψει στην Αμερική με την οικογένειά του, και αναφέρει πως το μόνο που έκανε ήταν να «κάνει σωστά τη δουλειά του».

«Ξοδεύω τον περισσότερο από τον χρόνο μου στο να υπερασπίζομαι τον εαυτό μου. Σε παίρνει από κάτω όταν σε τραβάνε στο δικαστήριο απλώς επειδή έκανες σωστά τη δουλειά. Αλλά όλοι όσοι ευθύνονται για το χάλι – τίποτα», δηλώνει ο κ. Γεωργίου στη WSJ.

Facebook Comments