Η εξασθένηση των τραπεζών και το υψηλό δημόσιο χρέος καθιστούν την Πορτογαλία ευάλωτη, αφενός, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ευρώπη και, αφετέρου, λόγω της ενίσχυσης του προστατευτισμού στο πεδίο της παγκόσμιας οικονομίας, προειδοποιούν ο ΟΟΣΑ και η Fitch.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, ο ΟΟΣΑ και η Fitch επισημαίνουν πως οι τάσεις προστατευτισμού που τροφοδοτούνται, για παράδειγμα, από την πολιτική Τραμπ και το πολιτικό κλίμα που επικρατεί στη Γαλλία ή τη Γερμανία, ενόψει εθνικών εκλογών, ενδεχομένως, να πλήξουν την επενδυτική εμπιστοσύνη στην Πορτογαλία, η οποία διαθέτει μία από τις «αδύναμες» οικονομίες στην Ευρωζώνη.

Ο οίκος Fitch διατήρησε σταθερή την Πορτογαλία στην κατηγορία ΒΒ+. Αν και η κυβέρνηση μειοψηφίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος ευελπιστούσε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας, διότι αυτό θα ενίσχυε την επενδυτική θέση της, ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα δήλωσε ότι τουλάχιστον η Fitch αναφέρθηκε σε εξωτερικούς κινδύνους και όχι σε νέα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί στην εγχώρια οικονομία.

Συν τοις άλλοις, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα παραμείνει σταθερός στο 1,3% στην Πορτογαλία την επόμενη διετία. Ο διεθνής οργανισμός τόνισε, επίσης, πως ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την Πορτογαλία είναι το ευάλωτο χρηματοπιστωτικό της σύστημα απέναντι στα υψηλά επίπεδα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους. «Πιθανώς η αβεβαιότητα λόγω των εκλογών σε ισχυρά κράτη-μέλη της Ευρώπης να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού στην πορτογαλική οικονομία, επηρεάζοντας την επενδυτική εμπιστοσύνη στη συγκεκριμένη χώρα», τονίζει ο οίκος Fitch.

Το γεγονός ότι η Πορτογαλία δεν έχει επιλύσει τα προβλήματα των τραπεζών της, σε συνδυασμό με την αναδίπλωση του προγράμματος αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ, έχει αυξήσει τις αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων πάνω από 4% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2014, όταν η Πορτογαλία ολοκλήρωσε επιτυχώς το τριετές δανειοδοτικό πρόγραμμά της. Η συμμετοχή της Πορτογαλίας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ εξαρτάται από την καναδική DBRS, διότι είναι η μοναδική που έχει διατηρήσει τη βαθμολογία της χώρας σε κλίμακα ανώτερη των «σκουπιδιών» (junk), σε αντίθεση με τους υπόλοιπους τίτλους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Facebook Comments