FT: «Γιατί η Ευρωζώνη είναι και πάλι σε κρίση με την Ελλάδα;»
Μετά από μήνες μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας επιστρέφει στο επίκεντρο των ανησυχιών
Μετά από μήνες μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας επιστρέφει στο επίκεντρο των ανησυχιών
Μετά από μήνες μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας επιστρέφει στο επίκεντρο των ανησυχιών. Αυτό επισημαίνουν οι Financial Times σε άρθρο τους με τίτλο «Γιατί η Ευρωζώνη είναι και πάλι σε κρίση με την Ελλάδα;».
Σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, η εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για να επιτευχθεί αυτή τη φορά μια συμφωνία, πρέπει όλες οι πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω, αλλά αυτό είναι «εύκολο να το λες». Όπως αναφέρει, η Αθήνα θα υποχρεωθεί να νομοθετήσει κάποια προληπτικά μέτρα, το ΔΝΤ θα πρέπει να αποδεχτεί ότι αυτά δεν θα είναι τόσο πολλά όσα ζητάει και το Βερολίνο να μετριάσει τις απαιτήσεις του για πρωτογενή πλεονάσματα στην Ελλάδα ύψους 3,5% για πολλά χρόνια και να ξεκαθαρίσει το τοπίο για μια μελλοντική ελέφρυνση χρέους.
«Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιός θα μετακινηθεί πιο πολύ από τις θέσεις του, αλλά κανένας δεν στοιχηματίζει ότι θα το κάνουν το Βερολίνο ή το ΔΝΤ. Αυτό συμβαίνει εδώ και δύο χρόνια και καμιά πλευρά δεν μετακινείται».
«Κλείνει το παράθυρο για συμφωνία»
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα ελληνικά ομόλογα έχουν φτάσει και πάλι στο κόκκινο αντικατοπτρίζοντας τις ανησυχίες για ρήγματα ανάμεσα στην ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το μέλλον του προγράμματος. Δεδομένου ότι το 2017 είναι εκλογική χρονιά για την Ευρώπη, το πολιτικό παράθυρο για συμφωνία κλείνει.
Με την Αθήνα προειδοποιεί ότι δεν θα υποκύψει στις «παράλογες απαιτήσεις» του ΔΝΤ και τις διαφωνίες να εκτείνονται ακόμη και εντός του ΔΣ του ΔΝΤ, οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών βρίσκονται υπό πίεση για να πετύχουν μια σημαντική πρόοδο στην επόμενη συνάντησή τους στις 20 Φεβρουαρίου.
Ποιο είναι το πρόβλημα
Η ευρωζώνη και το ΔΝΤ έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για το ποια είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας και πόσο διαχειρίσιμο είναι το ελληνικό χρέος.
Το ΔΝΤ επιμένει ότι δεν απαιτείται άλλη λιτότητα και πρέπει να κατέβουν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και να δοθεί σημαντική ελάφρυνση χρέους στην Αθήνα. Την ίδια στιγμή το Βερολίνο αρνείται, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε μεγαλύτερη οικονομική συνεισφορά από τους γερμανούς φορολογουμένους.
Εκτός και αν τα δύο μέρη λύσουν τις διαφορές τους, το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα δόση έως τον Ιούλιο για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, αξιωματούχοι της ΕΕ φοβούνται ένα σενάριο παρατεταμένης αβεβαιότητας που θα πλήξει την επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, μετατρέποντας τις προβλέψεις του ΔΝΤ σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Επιπλέον, η σύνοδος του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου θα είναι η τελευταία πριν από τις γενικές εκλογές στην Ολλανδία, που είναι οι πρώτες σε μία σειρά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη φέτος, σημειώνει το δημοσίευμα.
Αν και υπάρχουν αμφιβολίες ότι το θέμα μπορεί να διευθετηθεί πλήρως στη συνεδρίαση αυτή, κοινή είναι η αίσθηση από τους πολιτικούς, για την ανάγκη επίτευξης σημαντικής προόδου, σημειώνει η εφημερίδα, καταγράφοντας τη δήλωση αξιωματούχου της ΕΕ ότι «ο Φεβρουάριος δεν είναι τυπικά, αλλά είναι ρεαλιστικά, ο χρόνος που πρέπει να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία».
Facebook Comments