«Ο αγώνας της κυβέρνησης απέναντι στο σύστημα διαπλοκής έχει δικαιωθεί απόλυτα από την πορεία των πραγμάτων», ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, μιλώντας χθες στην πολιτική εκδήλωση με θέμα «ΜΜΕ και Διαπλοκή» που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Ηλιούπολης στο δημοτικό άλσος Ηλιούπολης.

Όπως σημείωσε ο κ. Παππάς, η αλληλεξάρτηση του τραπεζικού του πολιτικού συστήματος και των media «δημιούργησε μια μη βιώσιμη πραγματικότητα», όπως «τηλεοπτικούς σταθμούς με χρέη τεράστια κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ και διαρκώς μειούμενη απασχόληση και χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους». «Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ολοκλήρωσε πριν από λίγες μέρες τις εργασίες της ήταν απολύτως διαφωτιστική. Ακούσαμε και μάθαμε ότι υπήρχαν επιχειρήσεις που πήραν δάνεια με αέρα και πολιτικός αρχηγός, ο οποίος είχε δυο δάνεια για εκδοτική επιχείρηση η οποία είχε σταματήσει να εκδίδει» είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Ο κ. Παππάς, αναφέρθηκε και στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες υπογραμμίζοντας ότι θα μπορούσε να έχει αποφέρει στο Δημόσιο πάρα πολύ μεγάλα ποσά. «Ο διαγωνισμός αυτός δυστυχώς ακυρώθηκε με οριακή πλειοψηφία από το ΣτΕ, όμως άφησε πίσω του το λογισμικό που αναπτύχθηκε και κυρίως, ότι οι συμμετέχοντες έφθασαν το τίμημα σε μεγάλα ποσά και έχει διαμορφωθεί μια πολιτική, ηθική και αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας να εισπράξει αυτά τα χρήματα. Η κοινωνία περιμένει να προχωρήσει αυτή τη διαδικασία και το νέο ΕΣΡ, να γίνει το άγρυπνο μάτι της Δημοκρατίας» σημείωσε.

«Η προσπάθεια μας για ρύθμιση στο τοπίο της ενημέρωσης έχει δικαιωθεί και δεν αφορά μόνο την τηλεόραση», συνέχισε ο κ. Παππάς και εξήγγειλε ότι σύντομα θα μπει σε πλήρη λειτουργία το μητρώο των Διαδικτυακών Μέσων Ενημέρωσης. Όπως ανέφερε, με το Μητρώο των Διαδικτυακών Μέσων Ενημέρωσης θα είναι υποχρεωτικό η κρατική διαφήμιση να πηγαίνει μόνο σε όσα μέσα έχουν εγγραφεί στο Μητρώο.

Ο κ. Παππάς σημείωσε ότι σύντομα θα θεσμοθετηθεί και η υποχρέωση των εφημερίδων να έχουν τυπωμένο γραμμικό κώδικα, «ώστε με διαφάνεια και σε πραγματικό χρόνο να γίνονται γνωστές οι κυκλοφορίες των εφημερίδων και να μην υπάρχουν γκρίζες ζώνες στον τομέα αυτό».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον ΔΟΛ, ο κ. Παππάς επέκρινε όσους «τολμούν να κατηγορούν την κυβέρνηση ενώ δεν έχουν να πουν κάτι για τον ιδιοκτήτη που είχε απλήρωτους τους εργαζόμενους ενώ ακόμη και τώρα η ιδιοκτησία αρνείται να βάλει το χέρι στην τσέπη ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία των ιστορικών εφημερίδων. Αναφέρθηκε επίσης σε εκείνους, που, όπως υποστήριξε, πιέζουν την κυβέρνηση, να νομοθετήσει ώστε οι τράπεζες να συνεχίσουν να δανειοδοτούν. «Με τον τρόπο αυτό» είπε «θα δημιουργηθεί μια κατάσταση όπου ο ιδιοκτήτης Μέσων Ενημέρωσης θα έχει “το απόλυτο κίνητρο”, για να τα χρεοκοπεί».

«Η κυβέρνηση παρενέβη στην περίπτωση Μαρινόπουλου και βοήθησε, αλλά υπήρχε μία προϋπόθεση. Η ιδιοκτησία που δεν βάζει το χέρι στην τσέπη δίνει τα κλειδιά και φεύγει. Δεν γίνεται πλέον στην Ελλάδα να κάνουν κάποιοι δουλειές με τα λεφτά των άλλων και με αέρα. Κανένα πρωτοσέλιδο, κανένας εκβιασμός, καμία συκοφαντία δεν πρόκειται να μας κάνει να αλλάξουμε γνώμη» υπογράμμισε.

Κατηγόρησε στη συνέχεια τη Ν.Δ. ότι επιτίθεται στην ΕΡΤ, «επειδή δεν έχει τη δυνατότητα να αποκρύψει ειδήσεις, ούτε δέχεται παρεμβάσεις, ενώ τα ιδιωτικά μέσα μεροληπτούν». «Η ΕΡΤ δεν θα κρύψει ποτέ ένα σκάνδαλο μεγατόνων όπως είναι το σκάνδαλο της εταιρείας Novartis» υποστήριξε, συμπληρώνοντας πως όσοι έχουν δημόσιες συχνότητες έχουν την υποχρέωση της ισότιμης προβολής όλων των απόψεων.

Facebook Comments