Ποιος αγοράζει τα δισεκατομμύρια αμερικανικών ομολόγων που πωλούνται;
Ξεκίνησε διστακτικά πριν από μερικά χρόνια σε μια προσπάθεια για αναδιάρθρωση των κρατικών χαρτοφυλακίων
Ξεκίνησε διστακτικά πριν από μερικά χρόνια σε μια προσπάθεια για αναδιάρθρωση των κρατικών χαρτοφυλακίων
Ξεκίνησε διστακτικά πριν από μερικά χρόνια σε μια προσπάθεια για αναδιάρθρωση των κρατικών χαρτοφυλακίων, αλλά τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε εργαλείο ενός “ακήρυχτου” οικονομικού πολέμου μεταξύ των μεγάλων υπερδυνάμεων.
Οι πωλήσεις αμερικανικών ομολόγων συνεχίζονται και μάλιστα με αυξημένο ρυθμό. Κίνα, Ρωσία, Ιαπωνία, όλες δείχνουν ότι έχουν πουλήσει σημαντικές ποσότητες αμερικανικών ομολόγων. Αν και στην Ιαπωνία, ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας από τη BoJ, οι πωλήσεις αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο.
Ωστόσο, χώρες όπως η Κίνα και η Σαουδική Αραβία έχουν πουλήσει σημαντικό μέρος και από τα συναλλαγματικά τους αποθεματικά καθώς χρειάστηκε να υπερασπιστούν σθεναρά την υποτίμηση των νομισμάτων τους.
Η ολοκλήρωση του QE από τη Fed θα φέρει κι άλλες πωλήσεις αμερικανικών ομολόγων και αυτό είναι μια ένδειξη η οποία επιβεβαιώνεται και από την άνοδο των αποδόσεών τους. Η αύξηση του πληθωρισμού, είναι μια ακόμα μεταβλητή η οποία δεν είναι θετική για τη διακράτηση των ομολόγων.
Το παρακάτω γράφημα δείχνει τις καθαρές συναλλαγές σε αμερικανικά ομόλογα από ξένους επενδυτές. Ο ρυθμός πωλήσεων είναι ιστορικός και πλέον ηχεί καμπανάκι στην Αμερική, καθώς εκτοξεύεται το κόστος δανεισμού.
Στην Κίνα, τα συναλλαγματικά αποθεματικά έχουν βρεθεί σε μια ισχυρά πτωτική πορεία και πλέον πέρασαν κάτω από τα $3,0 τρισ. Επτά συνεχόμενοι μήνες πτώσης και απώλειες 25% από τα υψηλά επίπεδα που βρίσκονταν. Το μεγαλύτερο μέρος αφορά σε δολάρια, αλλά η Κίνα δε δημοσιεύει επίσημα στατιστικά και ως εκ τούτου, αυτό αποτελεί μια εικασία.
Τα στοιχεία που υπάρχουν από αμερικανικές τράπεζες οι οποίες λειτουργούν ως θεματοφύλακες για τα ομόλογα αυτών των χωρών, δείχνουν ότι η Κίνα έχει πουλήσει το 17% των αμερικανικών ομολόγων που κατέχει.
Ποιος αγοράζει όμως; Η άνοδος των αποδόσεων, τα μηδενικά επιτόκια εκτός Αμερικής και η αστάθεια που υπάρχει παγκοσμίως πλην της Αμερικής, έχουν οδηγήσει μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία και αμοιβαία κεφάλαια να βρουν λιμάνι στα, κατά πολλούς, ασφαλέστερα ομόλογα τα οποία πλέον παρέχουν και μια αξιόλογη απόδοση. Real money αγορές λοιπόν για τα αμερικανικά ομόλογα.
Facebook Comments