Η Ελλάδα εξακολουθεί να «πνίγεται» στο χρέος, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προειδοποιεί πως τα χρέη της χώρας βρίσκονται σε «εκρηκτικό» δρόμο. Και παρά τα χρόνια λιτότητας και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κρίση λόγω του χρέους της Ελλάδας –το οποίο ανέρχονταν στο 177,4% του ΑΕΠ το 2015.

Όμως, αν και πολλοί ανησυχούν για το επίπεδο του ελληνικού χρέους, υπάρχουν αρκετές ακόμα χώρες στην ΕΕ με χρέη που συναγωνίζονται αυτά της Ελλάδας, σύμφωνα με την Telegraph, που επικαλείται στοιχεία της Eurostat.

Debt 1-eu
Υπάρχουν συνολικά πέντε Ευρωπαϊκές χώρες τα χρέη των οποίων είναι μεγαλύτερα του ΑΕΠ τους, και 21 με χρέος υψηλότερο του ορίου του 60% του ΑΕΠ που ορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι το υψηλότερο στην ΕΕ, ενώ ακολουθούν η Ιταλία και η Πορτογαλία με χρέος 132% και 129% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

Τα μικρότερα χρέη, ως ποσοστό του ΑΕΠ, σημειώθηκαν στην Εσθονία, το Λουξεμβούργο και τη Βουλγαρία το 2015, το κρατικό χρέος των οποίων ήταν κάτω του 30% του ΑΕΠ.

Το χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου ανέρχεται σε 89,1% του ΑΕΠ και είναι το όγδοο μεγαλύτερο στην ΕΕ.

Το επίπεδο χρέους στην ευρωζώνη ήταν 90,4% το 2015, έναντι του 92% το 2014, που ήταν το υψηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος το 1999.

Οι αυξήσεις στα χρέη στην Ευρώπη δείχνουν πως οι χώρες δυσκολεύονται να ελέγξουν τις δημόσιες δαπάνες τους, ενώ οι χώρες με τα μικρότερα χρέη είναι συχνά αυτές που εμφάνισαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τα τελευταία χρόνια.

Εννέα ευρωπαϊκές χώρες κατάφεραν να μειώσουν το χρέος τους, ως ποσοστό του ΑΕΠ, από το 2012. Μόλις πέντε –Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Ιρλανδία και Λετονία, κατάφεραν να το μειώσουν το χρέος σε πραγματικούς όρους.

Υπάρχουν πέντε χώρες της ΕΕ με χρέος που ξεπερνά το 1 τρισ. ευρώ: η Βρετανία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία.

Facebook Comments