Την παραίτησή του υπέβαλε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Φλιν
Την παραίτησή του υπέβαλε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης Τραμπ, Μάικλ Φλιν
Την παραίτησή του υπέβαλε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης Τραμπ, Μάικλ Φλιν
Την παραίτησή του υπέβαλε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης Τραμπ, Μάικλ Φλιν, λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η παραίτηση Φλιν έρχεται υπό τη σκιά των αποκαλύψεων για τις επαφές που είχε με τον ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον το Δεκέμβριο – δηλαδή πριν η ομάδα Τραμπ αναλάβει τα ηνία των ΗΠΑ – αλλά και των λάθος πληροφοριών που έδωσε στη συνέχεια στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα της «Washington Post» και της «Wall Street Journal», ο κ. Φλιν και ο πρέσβης Σεργκέι Κίσλιακ συζήτησαν τις κυρώσεις που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Ομπάμα στη Μόσχα με αφορμή τις καταγγελίες για ρωσικές παρεμβάσεις στην προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών.
Τυχόν παρέμβαση του κ. Φλιν σχετικά με τις κυρώσεις θα παραβίαζε το νόμο που απαγορεύει σε ιδιώτες να ασκούν διπλωματία, με δεδομένο ότι τότε ο κ. Τραμπ δεν ήταν ακόμα πρόεδρος. Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε μάλιστα προειδοποιήσει τον Λευκό Οίκο πως ο κ. Φλιν θα μπορούσε να γίνει στόχος ρωσικών εκβιασμών λόγω των ενεργειών του.
Ο απόστρατος στρατηγός είχε αρχικά αρνηθεί ότι είχε μιλήσει για τις κυρώσεις με τον πρέσβη Σεργκέι Κίσλιακ. Στη συνέχεια όμως ανασκεύασε δια εκπροσώπου του, λέγοντας πως δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα εάν το θέμα είχε τεθεί επί τάπητος.
Στην επιστολή παραίτησής του, ο κ. Φλιν παραδέχεται ότι έδωσε «ανεπαρκείς πληροφορίες» στον αντιπρόεδρο Πενς, αποδίδοντας το λάθος στον «ταχύ ρυθμό» των εξελίξεων.
Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις προκάλεσαν φανερή ρήξη στις σχέσεις ανάμεσα στο Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας και τον κ. Πενς, ο οποίος αρχικά τον είχε υπερασπιστεί, επαναλαμβάνοντας τις διαβεβαιώσεις πως ο Σύμβουλος δεν είχε αναφερθεί στις κυρώσεις κατά τις επαφές του με τον ρώσο πρέσβη.
Το Σαββατοκύριακο, ο κ. Πενς διέρρευσε μέσω συνεργατών του πως στις αρχικές τοποθετήσεις του είχε απλώς επαναλάβει όσα του είχε πει ο κ. Φλιν. Μάλιστα, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν πως ο αντιπρόεδρος πίστευε πως ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας τον είχε παραπληροφορήσει εσκεμμένα.
Ο πρόεδρος Τραμπ έχει αποφύγει να τοποθετηθεί δημοσίως για το ζήτημα. Ο κ. Φλιν ήταν ένας από τους πρώτους και πλέον ένθερμους υποστηρικτές του κατά την προεκλογική περίοδο.
Τη θέση του κ. Φλιν αναλαμβάνει υπηρεσιακά ο επίσης πρώην στρατηγός Κιθ Κέλογκ.
Η υπόθεση Φλιν φέρνει στο προσκήνιο τα προβλήματα συνεννόησης και συντονισμού που ταλανίζουν έως τώρα την κυβέρνηση Τραμπ, προβλήματα που φάνηκαν ιδιαίτερα μετά την αιφνιδιαστική υπογραφή του αντιμεταναστευτικού διατάγματος.
Παράλληλα, οι αποκαλύψεις εγείρουν εκ νέου ερωτηματικά για τις σχέσεις που καλλιεργεί η κυβέρνηση Τραμπ με τη Ρωσία και τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Facebook Comments