Για την ψήφιση προληπτικών μέτρων τώρα, χωρίς ρήτρα ακύρωσης, επιμένουν οι δανειστές. Τούτο σημαίνει ότι η μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων, εάν κλείσει η συμφωνία δανειστών-κυβέρνησης, θα έρθουν για να μείνουν.

Η ρήτρα ακύρωσης, η οποία βρέθηκε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, έχει αντικατασταθεί, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται Τα Νέαν, από ένα fiscal space, όπως το αποκαλούν οι δανειστές, έναν δημοσιονομικό χώρο ο οποίος θα οριοθετείται από την υπέρβαση έναντι των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, εντός του οποίου θα μπορούν να λαμβάνονται αναπτυξιακά μέτρα μείωσης φόρων και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.

Τα «αντίμετρα» αυτά θα είναι κατόπιν συμφωνίας με τους δανειστές. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ευρωπαϊκή πηγή, «δεν θα μπορούν να κατευθύνονται στον αντιπαραγωγικό τομέα της οικονομίας».

Ο δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας δεν έχει κλείσει. Ορισμένες ευρωπαϊκές πηγές, μάλιστα, δεν θα απέκλειαν το ενδεχόμενο οι επικεφαλής του κουαρτέτου να επανέλθουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διέψευσε ότι υπάρχει τελεσίγραφο 48 ωρών για αποδοχή της προτεινόμενης συμφωνίας από τους δανειστές, σημείωσε ότι «είμαστε σε καλό δρόμο, δεδομένου ότι πολλοί παίκτες θέλουν συμφωνία» και ανέφερε ότι «επιδιώκουμε πολιτική λύση στις 20 Φεβρουαρίου με εξειδίκευση των λεπτομερειών στη συνέχεια». Επανέλαβε δε ότι η συμφωνία θα πρέπει να αφορά το τρίπτυχο «μεταρρυθμίσεις, μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και ύψος πλεονασμάτων».

Η συμφωνία προϋποθέτει την αποδοχή από την πλευρά της κυβέρνησης ενός πακέτου πρόσθετων μέτρων κοντά στο 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ, τα οποία κατά τις πληροφορίες θα πρέπει να ψηφιστούν τώρα και να εφαρμοστούν το 2019, χωρίς τη δυνατότητα ακύρωσης.

Οι απαιτήσεις των δανειστών για τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να ψηφιστούν τώρα είναι ενιαίες. Το ύψος τους, όπως προκύπτει και από τη χθεσινή έκθεση της Κομισιόν, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει οριστικοποιηθεί.

Facebook Comments