Δεν υπάρχουν ακόμη οριστικές αποφάσεις σχετικά με την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή (CPB BANK) στην Ελλάδα, αναφέρουν πηγές.

Σύμφωνα με ίδιες πηγές, στόχος του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι να δοθεί λύση τις αμέσως προσεχείς ημέρες, με το ενδεχόμενο μεταφοράς του ενεργητικού των δυο τραπεζών σε άλλο εγχώριο τραπεζικό ίδρυμα να βρίσκεται και αυτό στο «τραπέζι».

Σημειώνεται ότι η απόφαση για εισφορά τέλους επί των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες δεν αφορά στα υποκαταστήματα αυτών στην Ελλάδα, γεγονός που επισήμανε με σημερινή του ανακοίνωση τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, όσο και ο Γεργκ Ασμουσεν, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη οι καταθέτες στις δυο αυτές κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τα κεφάλαια που έχουν τοποθετήσει στις τράπεζες αυτές.

Εξάλλου, στα 2,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι ανέρχονται οι συνολικές επιστροφές καταθέσεων από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα προς το ελληνικό στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζών.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις από τις εκροές καταθέσεων από τον ελληνικό τραπεζικό σύστημα προς το κυπριακό που είχαν παρατηρηθεί πριν τις διπλές ελληνικές εκλογές, παραμένουν μέχρι σήμερα περίπου 1.5 με 2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι μεταξύ των καταθέσεων που «έφυγαν» από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα προς το κυπριακό συμπεριλαμβάνονται και ποσά καταθέσεων μικρόκαταθετων που κυμαίνονται από 5.000 μέχρι 15.000 ευρώ.

Facebook Comments