Περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά στην Βρετανία δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους στο τέλος του μήνα, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

Περίπου το 52% των 5.000 ανθρώπων που ερωτήθηκαν σε σχετική έρευνα δηλώνει ότι δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα, σύμφωνα με την έκθεση της Money Advice Service, μιας υπηρεσίας παροχής οικονομικών συμβουλών που συνέστησε η κυβέρνηση. Το 2006, το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 35% σε παρόμοια έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί.

Με την οικονομική κρίση αυτό που απασχολεί περισσότερο τους ανθρώπους είναι η ανάγκη «να τα βγάλουν πέρα ως την επόμενη φορά που θα πληρωθούν παρά να βάλουν χρήματα στην άκρη», διαπιστώνεται από την έρευνα αυτή.

Ως εκ τούτου ένας στους πέντε (21%) δηλώνει ότι θα προτιμούσε μια επιταγή 200 στερλινών που θα του καταβαλλόταν αμέσως από μια επιταγή 400 στερλινών που θα του καταβαλλόταν σε τέσσερις μήνες. Το 42% των ερωτηθέντων δηλώνει επίσης ότι θα πρέπει «να το σκεφτεί» αν αναγκαστεί να αντιμετωπίσει μια απρόβλεπτη δαπάνη 300 στερλινών (περίπου 343 ευρώ).

«Αναγνωρίζουμε ότι εξακολουθούν να είναι δύσκολοι καιροί για τις οικογένειες αλλά εξακολουθούμε να διατηρούμε την πορεία μας και η βρετανική οικονομία βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης», σχολίασε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών.

Η Money Advice Service διαπίστωσε επίσης μεγάλα κενά όσον αφορά την διαχείριση του προϋπολογισμού, τα οποία μόνον επιδεινώνουν την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.

Περίπου το 16% των ερωτηθέντων αδυνατεί επίσης να αναγνωρίσει το υπόλοιπό του σε ένα αντίγραφο τραπεζικού λογαριασμού και ποσοστό μεγαλύτερο του 35% δεν κατανοεί τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει ο πληθωρισμός στις οικονομίες του.

«Θεωρητικά η διαχείριση των χρημάτων είναι απλή: δαπανήστε λιγότερα από αυτά που βγάζετε και προετοιμάστε το μέλλον. Όμως όταν το εφαρμόζει αυτό κάποιος στον πραγματικό κόσμο, τότε προκύπτουν δυσκολίες», σημείωσε η Κάρολαϊν Ρουκς, διευθύντρια της Money Advice Service.

Facebook Comments