Αγωνία για τα Stress Tests
Αγωνία για τα Stress Tests
Αγωνία για τα Stress Tests
Τα τμήματα των μικρών επιχειρήσεων, των μεγάλων επιχειρήσεων, της στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης έχουν πάρει φωτιά συλλέγοντας τα δεδομένα για τις χορηγήσεις που είναι σε «βαθειά κατάψυξη» όπως τονίζουν στο «ΜΝ» τραπεζικά στελέχη. Οι προβολές κάνουν λόγο για κόκκινα δάνεια που υπερβαίνουν συνολικά για όλες τις τράπεζες τα 60 δισεκ. ευρώ, χωρίς ωστόσο κανείς να είναι απόλυτα σίγουρος για τα νούμερα αυτά μια και οι εκτιμήσεις βασίζονται σε συγκεκριμένα σενάρια ανεργίας και ύφεσης.
Αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς ότι στα προηγούμενα Stress Tests το χειρότερο σενάριο της ΤτΕ, βάσει του οποίου έγιναν οι προβολές για τα ανοίγματα των τραπεζών, φάνηκε εν τοις πράγμασι ως το πλέον αισιόδοξο, αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της δυσκολίας προβλέψεων, αλλά και το εύρος του ενδεχόμενου … μαγειρέματος, καθώς τα διαθέσιμα του ΤΧΣ είναι 50 δισεκ. ευρώ.
«Σημείο αναφοράς για μας είναι τα 7,3 δισεκ. ευρώ για τα κόκκινα δάνεια» τονίζει μιλώντας στο «ΜΝ» στέλεχος συστημικής τράπεζας αποτυπώνοντας το κλίμα. Ωστόσο αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά και υπογραμμίζει ότι «από την ποιότητα της ανακεφαλαιοποίησης, θα εξαρτηθεί εάν το Απρίλιο του 2014 ο στρατηγικός επενδυτής θα αγοράσει από το ΤΧΣ τμήμα ή θα μπει στην τράπεζα με νέα ΑΜΚ με παραίτηση των παλαιών μετόχων δηλαδή του ΤΧΣ», κάτι που πρακτικά σημαίνει νέες απώλειες για το Ταμείο…
Αγωνία για bail in
Πάντως οι πληροφορίες για το μέγεθος των κόκκινων δανείων, αλλά και η αλλαγή του χρονοδιαγράμματος ελέγχου λόγω του αναθεωρημένου μνημονίου, δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα της βιασύνης σε μια περίοδο που καλά – καλά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συγχωνεύσεις…..
Έτσι, η Εθνική θα πρέπει να δώσει στοιχεία τόσο για την ίδια όσο κα για τις FBBank, Probank, η Alpha για Εμπορική, ενώ η Eurobank θα καταθέσει επικαιροποιημένο φάκελο, για Τ. Τ. Και Proton Bank, την ώρα που η αλλαγή του πλαισίου για τις διασώσεις των τραπεζών αλλά και τα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο ανοίγουν άλλους δρόμους….
Come back των ΑΧΕΠΕΥ
Στο πλαίσιο αυτό πρώτης προτεραιότητας γίνονται οι εκποιήσεις, που θα κάνουν οι τράπεζες σε μη καθαρά τραπεζικές δραστηριότητες (όπως Χρηματιστηριακές δραστηριότητες, real estate, ξενοδοχεία, ασφαλιστικές), ζημιογόνες θυγατρικές. αποδεσμεύοντας παράλληλα κεφάλαια, αλλά κι αφήνοντας χώρο για την ανάδειξη νέων επιχειρηματικών μονάδων σε χώρους όπου μέχρι σήμερα μονοπωλούνταν από τα Πιστωτικά Ιδρύματα.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τις χρηματιστηριακές και επενδυτικές δραστηριότητες σε χρηματοοικονομικές αγορές πλέον θα ακολουθηθεί η αντίστροφη πορεία με αυτή που υπήρξε μετά το 2004, οπότε οι τράπεζες εξαφάνισαν τις αυτόνομες ΑΧΕΠΕΥ, παίρνοντας τη μερίδα του λέοντος από μια τότε κερδοφόρα αγορά.
Η αντίστροφη αυτή κίνηση δημιουργεί ευκαιρίες για «καθαρά κι αξιόπιστα επιχειρηματικά σχήματα να καλύψουν ένα κενό που αφήνουν οι τράπεζες βάζοντας και πάλι στο χάρτη τον σωστό τρόπο διαμόρφωσης επενδυτικών στρατηγικών μακριά από τις παλιές αμαρτίες» τονίζει στο «ΜΝ» στέλεχος, που γνωρίζει καλά τα όσα συμβαίνουν στο χώρο.
ΧΣ
Facebook Comments